България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Умъртвяват милиони норки: Ще се насочи ли бизнесът към Източна Европа?

Коментар на еколога Явор Гечев

23.11.2020 | 08:10 Редактор: Ивет Арабова

Франция разпореди умъртвяване на норките в една от четирите ферми в страната заради Ковид огнище. В Дания министърът на земеделието подаде оставка заради обвиненията, че е разрешил умъртвяването на 17 милиона норки.

Законът за забрана на развъждането на животни за кожи е на пауза у нас. Може ли малкият бизнес с тях в България да спечели от световната криза и има ли опасност някоя ферма за норки по света да се превърне в роден дом за нов вирус? 

"Най-големите производители в Европа на кожи с косъм от норки закриват този бизнес. У нас има хора, които си правят сметка, че този бизнес ще се насочи към страните от Източна Европа. За разлика от домашните любимци, при норките е установено, че са много лесно податливи на Ковид-19 и могат да заразяват обратно", каза екологът и защитник на правата на животните Явор Гечев в ефира на "България сутрин".

По думите му най-големите производители в света са преценили да не продължават този бизнес, а у нас този проблем малко се неглижира.

"У нас има две ферми за норки. Няма политическата воля да се сложи край на този бизнес. В съседна Гърция, където има 90 ферми за норки, се обмисля подобни мерки, след като в две от фермите бяха открити случаи на заразени хора и на заразени животни едновременно", отбеляза Гечев.

Екологът добави, че в Дания се обмисля спиране на този бизнес за период от 1 година, а в Холандия се говори изцяло за закриване на бизнеса.

"Тенденцията е към затваряне на бизнеса и на спиране на този начин на отглеждане на животни. Тези морално-етични "норми" нямат място в Европа. В момента има толкова много заместители на кожата с естествен косъм. Когато говорим за здравните рискове при отглеждането на тези животни, трябва да се има предвид, че още знаем съвсем малко за развитието на Ковид-19 и неговите мутации. По официални документи фермите в България за норки не печелят нищо на фона на 30 млрд. в световен мащаб", обясни Явор Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той посочи, че единственият начин да се спре това отглеждане на животните е забраната за него. 

"В България се коментира нов Закон за ветеринарно-медицинската помощ, в който се надявам тази забрана да бъде заложена. Съществуват достатъчно данни за обществените нагласи в страната, които са твърдо против отглеждането на норки за кожи с косъм", допълни екологът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години