Ракетен обстрел по американското посолство в Багдад

Посолството на САЩ осъди атаката

21.12.2020 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова
Ракетен обстрел по американското посолство в Багдад

Най-малко осем ракети "Катюша" са поразили силно укрепената "зелена зона" в Багдад в атака, насочена към американското посолство, нанасяйки незначителни щети на комплекса, предава Ройтерс.

Иракските военни заявиха, че "групировка извън закона" е изстреляла общо осем ракети. Повечето от снарядите са поразили жилищен комплекс и контролно-пропускателен пункт в зоната, като са повредили сгради и автомобили и са ранили един иракски войник, се казва в изявлението от армията.

В зоната, в която се намират правителствени сгради и чуждестранни мисии, бяха задействани предупредителни сирени. Противоракетната система на Ирак прихвана една от ракетите, поясниха военните.

Посолството на САЩ осъди атаката и призова всички иракски политически и правителствени лидери да предприемат стъпки за предотвратяване на подобни нападения и да подведат под отговорност виновните.

"Посолството на САЩ потвърждава, че ракетите, насочени към международната зона, са довели до задействането на защитните системи на посолството. Има незначителни щети по комплекса на посолството, но няма ранени или жертви", се казва в официален текст, информира "Фокус".

В последващо изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че е в резултат на атаката е пострадал поне един цивилен иракчанин.

Американските власти обвиняват подкрепяна от Иран групировка за редовни ракетни атаки срещу американски съоръжения в Ирак, включително близо до посолството в Багдад. Засега обаче никой не е поел отговорност за нападението.

Помпейо определи такива организации като най-сериозната пречка за мир и просперитет в Ирак и добави: "Призоваваме всички иракчани да подкрепят усилията на тяхното правителство за укрепване на суверенитета на Ирак, да изправят пред съда отговорните за тези осъдителни атаки и да гарантират, че всички подкрепяни от Иран милиции са под държавен контрол'.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК