Позитивните новини, които може да сте пропуснали тази година

2020 г. се отличава с немалко успехи и открития

20.12.2020 | 17:30 Редактор: Ралица Братанова
Позитивните новини, които може да сте пропуснали тази година

Смърт. Страдание. Икономическа разруха. Политически сътресения. Пандемията предизвика порой от ежедневни негативни новини. Но през цялата най-тежка здравна криза от близо век, имаше и моменти, които донесоха облекчение и радост или поне предпазлив оптимизъм, пише BloombergTV.bg.

Bloomberg изготви списък на някои от ярките позитивни събития тази година и това, което можем да очакваме с нетърпение през следващата.

90-годишната Маргарет Кенан, аплодирана, след като става първия имунизиран гражданин на Великобритания с препарата на Pfizer/BioNTech. 

Разработено със скоростта на светлината. Лекарствата, които предпазват и лекуват Ковид-19, са разработени, тествани и въведени за по-малко от година - скорост, несравнима с друга в историята на фармацията. Учени от Pfizer и партньорите им от BioNTech; Moderna; AstraZeneca и University of Oxford, както и китайската Sinopharm Group се впуснаха в надпреварата да създадат ваксини за милиарди хора.

Успехът на Pfizer и Moderna при използването на генетичния материал (mRNA) за трансформиране на клетките на тялото във фабрики, произвеждащи антитела, породи надежди за разработване на други животоспасяващи лечения в бъдеще, включително за ракови и сърдечни заболявания.

Работата от вкъщи може да стане новата реалност в постпандемичния свят

Страхотният експеримент на работа от дома или WFH (work from home). Въпреки че второстепенните отражения на пандемията въобще не бяха лесни за преодоляване - предизвикателствата пред родителите в техните грижи за децата им; по-дългото работно време; диспропорционалният достъп до технологии или до бърз интернет; и психологическият стрес - стотици милиони хора продължиха да работят, макар и от разстрояние, в продължение на почти една година, запазвайки банки, училища, държавни агенции, фирми и дори лекарски кабинети.

Радикалната промяна в изпълняването на работните ангажименти доведе до преосмисляне в глобален мащаб за това как може да изглежда работата, когато пандемията отшуми. Гъвкавото работно време, по-малкото пътувания до офиса или командировките, и хибридната работа всяка седмица могат да се превърнат в новата реалност

Когато локдауните забраниха присъствените дейности, най-вече в сектора на услугите, стимулите облекчиха последиците за икономиката

Трилиони в икономически стимули. За разлика от отговора по време на световната финансова криза от 2008 г., правителствата и централните банки освободиха подкрепа за служителите и икономиките, както никога досега: повече от 20 трилиона долара в подкрепа и сумата продължава да нараства. В някои страни като Франция и Великобритания това спомогна за намаляване на безработицата, както и за поддържане на бизнеса и пазара за недвижима собственост. Оптимистите разглеждат също така стабилното икономическо възстановяване на Китай като ориентир за това къде се е насочил останалият свят през следващите месеци.

Триумфът на LGBTQ общността

Коста Рика легализира еднополовите бракове през май, ставайки 28-мата държава, която официализира подобен съюз. Два месеца по-късно Черна гора стана първата държава на Балканите, която разреши еднополови граждански бракосъчетания. Върховният съд на САЩ през юни потвърди закон, който защитава гей и транссексуалните служители от дискриминация на работното място, въпреки че освобождава малкия бизнес от зачитане на тези права. Рекорден брой LGBTQ кандидати също взеха участие в изборите в САЩ, като американския електорат избра първия транссексуален сенатор в историята си - Сара Макбрайд. А първата жена премиер на Сърбия и открито гей министър-председател, Ана Брнабич, спечели втори мандат след убедителната победа на партията й.

Природата (за кратко) се излекува от човека

 Сривът в туризма и производството имат своето икономическо отражение, но донесоха и така необходимата почивка от човешката дейност за околната среда. Замърсяването на въздуха драстично спадна с цели 65% в редица градове - макар и само за няколко месеца. Костенурките и китовете се завърнаха на сега тихите плажове на Тайланд, което накара правителството да преосмисли затваряне на природните резервати за няколко месеца всяка година. В Хонконг застрашените розови делфини се завръщат в по-големи популации след спад във фериботните услуги, според местна природозащитна организация. В разгара на локдауните през април диви животни се появиха по улиците на Испания, Чили и Обединените арабски емирства, което предполага, че екосистемите могат бързо да се възстановят, ако човешкият отпечатък бъде сведен до минимум.

Слънчевата енергия е вече най-евтиният енергоизточник в света 

Свръхзаредената чиста мощност. Ковид-19 ускори тенденциите, трансформиращи начина, по който захранваме света си, като локдауните заземиха полетите, намалиха задръстванията по градовете и принудиха хората да стоят на закрито. Търсенето на петрол спадна, което накара някои експерти да предначертаят края на ера на черното злато. Локдауните ограничиха търсенето на енергия, което принуди някои мрежови оператори да преминат към по-евтините възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия, които сега са възможно най-евтините източници на нова електроенергия в по-голямата част от света, според Bloomberg New Energy.

Става зелено. Най-големият емитент на парникови емисии, Китай, обеща да сведе въглеродните си емисии до нула до 2060 г., което предизвика лавина от подобни обещания от страна на ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея. Десетки градове, щати и държави са си поставили за цел да забранят новите продажби на автомобили с конвенционални двигатели. Големи американски банки обещаха да спрат финансирането на проекти за проучване на нефтени находища в Северния полярен кръг. Дори BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, заяви, че ще постави климата в центъра на своята инвестиционна стратегия. Времето ще покаже дали всички тези инициативи ще доведат до трайна промяна

Този Yandex.Rover е напът да достави храна в Инополис, Русия

Технологиите ни обединиха? Представете си живот във времена на локдауни без наличието на технологии, които да ни поддържат виртуално свързани. Стари и млади поколения покориха готварските си умения у дома и се похвалиха с наученото на платформи като Instagram и YouTube. Онлайн потребителите се впуснаха във виртуални сафарита или се сближиха на тропически остров в онлайн играта „Animal Crossing“. Докато хората бяха на закрито, дронове и автономни роботи също бяха пуснати в експлоатация, за да доставят спешни медицински консумативи, хранителни стоки и други продукти от първа необходимост

Вашият крем за лице, лекуващ акне, може да спомогне и за третиране на хламидия при коалите

Година на открития. Не само ваксините предизвикаха вълнения в света на науката тази година. Изследователите откриха антибиотик, който може да лекува както акне при хора, така и хламидия при коали; бяха открити доказателства за тропически гори в праисторическа Антарктида; 2500-годишна египетска гробница с мумии и съкровища; изключително точни математически алгоритми за нахлуване на болестите в клетките; и дори признаци на живот в киселинните облаци на планетата Венера.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК