"Ню Йорк Таймс" разкри защо във ваксините не може да има чип

Журналистът Катрин Ву развенчава митове

18.12.2020 | 19:38 Редактор: Юлия Христова

Втора ваксина срещу коронавирус е одобрена по-рано от очакваното в Съединените щати. Става дума за тази на Moderna. Редица страни направиха и график за ваксиниране. А "Ню Йорк Таймс" разкри защо във ваксините не може да има чип.

Престижното издание категорично опровергава твърденията, че във ваксината срещу коронавирус има заложен чип. Журналистът Катрин Ву следи конспирациите в социалните мрежи и развенчава митове. 

"Активната съставка е молекула, наречена RNA или mRNA, която съдържа генетични инструкции за коронавирусен протеин, наречен Spike. Тя "инструктира" човешките клетки да го произвеждат", каза тя.

Именно това, че чрез ваксините хората ще бъдат чипирани, е сред най-разпространените твърдения в социалните медии. Авторката изброява и десетте съставки на ваксината на Pfizer и BioNTech. В Съединените щати ваксинацията започна преди седмица. 

Пред телевизионните камери ваксинирани бяха и вицепрезидентът Майк Пенс, и съпругата му. Целта беше да се промотира безопасността на ваксината и да се засили общественото доверие в нейната ефективност. 

В Европа решението за Moderna се чака по-рано - Европейският съюз все още няма одобрение за първата ваксина на Pfizer/BioNTech, но до две седмици се очаква разрешение на втората. Междувременно редица страни вече имат план кога ще започне ваксинацията с препарата на Pfizer. В Австрия датата е 27 декември, съобщи канцлерът Себастиан Курц. По думите му имунизацията в Европейския съюз ще стартира между 27 и 29 декември. Междувременно сръбският регулатор одобри вноса на ваксината на Pfizer и BiONTech. Двете компании подадоха документи в сръбската агенция по лекарства на 2 декември. Страната е договорила 1.8 милиона ваксини. А в момента текат проучвания на 20 дози от руската Спутник V. 

А погрешка, белгийският държавен секретар огласи цените на ваксините. Тя публикува в Twitter таблица с цената на всяка ваксина, която ще плати Европейският съюз, и колко ще струва на Белгия. По-рано Европейската комисия, която сключи договори с 6 компании, съобщи, че това е поверителна информация. 

Така става ясно, че ЕС ще плати между 1,78 евро и 18 долара. А Белгия ще закупи над 33 милиона ваксини за 279 милиона евро. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК