Ваксинират първите сто души в Гърция на 27 декември

Две болници в Атина ще поемат най-голямата тежест при имунизациите

18.12.2020 | 13:11 Редактор: Ивет Арабова
Ваксинират първите сто души в Гърция на 27 декември

Моментът за ваксиниране срещу Ковид-19 в Гърция настъпи и стартът ще бъде положен на 27 декември в две големи столични болници. Болниците, поели най-голямата тежест и където ще стартира ваксинирането, са "Евангелизмос" и "Сотирия" в гръцката столица Атина. Във всяка болница ще бъдат извършени през първата фаза 50 ваксинации на здравни работници, тъй като правителството е изчислило, че първите дози от ваксината ще пристигнат в тези дни.

Всъщност председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че на 27 декември ваксинациите ще започнат едновременно в цяла Европа. Здравните специалисти вече са помолени да заявят в писмена форма дали искат да бъдат ваксинирани в рамките на 48 часа.

Служителите трябва да подпишат специални списъци, които са изпратени до всички здравни звена, където да посочат дали искат да бъдат ваксинирани, или не. Ход, който предизвика реакции от здравните работници, тъй като даденият период от време се счита за стресиращ. От друга страна, много от тях се притесняват, че ако откажат, ще имат санкции, информира "Труд".

Междувременно премиерът Кириакос Мицотакис ще участва в широкообхватна среща днес относно плана за ваксинация в Генералния секретариат за гражданска защита, зона определена като оперативен център за ваксини.

Снимка: Bloomberg/Yorgos Karahalis

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК