ЕК предложи нови правила за летищните слотове

Те ще позволят на авиокомпаниите да запазят тези слотове, ако използва 40% от тях вместо 80%

16.12.2020 | 16:09 Редактор: Радостина Димитрова
ЕК предложи нови правила за летищните слотове

Европейската комисия предложи днес нови правила за летищните слотове за лятото през 2021 година, предаде "Ройтерс". Те ще позволят на авиокомпаниите да запазят тези слотове, ако използва 40% от тях вместо 80%, докато туристическата индустрия се възстанови от Ковид-19.

През март ЕК се отказа от стандартното правило, за да се избегнат празните полети, с които самолетните компании се опитваха да запазят слотовете.

Еврокомисарят по въпросите за транспорта Адина Валеан заяви, че предложението ще спомогне за облекчаването на авиокомпаниите, за осигуряването на  ефективна експлоатация на летищата и за избягване на т.нар. "призрачни полети", като същевременно се запази конкуренцията на пазара.

"Предложените правила ще осигурят сигурност за летния сезон на 2021 година и гарантират, че ЕК може да модулира допълнителни необходими откази от слотове в съответствие с ясни условия, за да е сигурно, че се поддържа балансът", посочи Валеан.

Комисията заяви, че прогнозите за трафика показват, че нивата на пътуване през лятото на 2021 г. ще бъдат поне 50% от нивата за 2019 г. Прагът от 40% би гарантирал някакво ниво на обслужване, като същевременно предоставя на авиокомпаниите гаранция при използването на техните слотове.

Проектопредложението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент и 27-те държави членки на ЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК