Съкращенията на работни места във Великобритания с рекордно високи нива

Безработицата се увеличава с 241 000 души през трите месеца до октомври

15.12.2020 | 17:34 Редактор: Юлия Христова
Съкращенията на работни места във Великобритания с рекордно високи нива

Съкращенията на работни места във Великобритания се увеличават до рекордно високо ниво през трите месеца до октомври, което повдига още въпроси относно отказа на финансовият министър Риши Сунак да удължи програмите за подкрепа на работните места часове преди изтичането им, съобщава Bloomberg.

Броят на съкратените работни места нараства с рекордните 217 хил. за периода, показват данните от Службата за национална статистика във вторник. Броят на заетите лица е с 819 хил. души под нивата преди пандемията през ноември, като над една трета от спада идва от сектора на хотелиерството.

Данните ще усилят критиката, че Сунак е действал твърде късно, когато е разширил програмите за защита на работни места и бизнеса, засегнати от най-големия икономически спад от 300 години. След като настояваше в продължение на месеци изплащанията да бъдат намалени, в крайна сметка финансовият министър удължи схемата са подпомагане на работните места на 31 октомври - деня, в който програмата трябваше да изтече, пише bloombergtv.bg.

Помощта в крайна сметка беше удължена до март, но много фирми вече бяха взели решението да намалят работните си места. Безработицата във Великобритания се увеличава с 241 000 души през трите месеца до октомври, като процентът на безработица достига 4,9%, отчитайки най-високо ниво от 2016 г. насам.

Въпреки че процентът на безработица през последните три месеца е по-нисък от прогнозираното от икономистите, през по-голямата част от октомври той е над 5%, казаха от статистическата служба. Правителството очаква безработицата да нарасне до 7,5%, като засегне около 2,6 милиона души, а потенциалното излизане от единния пазар на Европейския съюз ще направи икономическото възстановяване още по-трудно.

Разбивка на работните места, загубени по време на пандемията, показва, че повече от половината от тях са от секторите на хотелиерството и търговията на дребно.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК