Рекорден брой журналисти са арестувани през 2020 г.

Властите опитват да контролират отразяването на пандемията

15.12.2020 | 13:19 Редактор: Ралица Братанова
Рекорден брой журналисти са арестувани през 2020 г.

Рекорден брой журналисти са били арестувани през 2020 г. в опит на властите да контролират отразяването на коронавирусната пандемия или да потулят общественото недоволство под формата на масови протести.

Това са заключенията на неправителствената организация Комитет за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists - CPJ) от актуален доклад, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 247 журналисти са в затвора към 1 декември – най-големият брой, който базираната в Ню Йорк група отчита, откакто започва да води тази статистика в началото на 90-те. През миналата година техният брой е бил 250 души.

Протестите и политическото напрежение са причината за голяма част от арестите, като най-голяма част от тях са в Китай, Турция, Египет и Саудитска Арабия, посочват още от организацията.

Авторитарните лидери опитват да контролират отразяването на пандемията от коронавирус, като в същото време най-малко двама журналисти са загинали след заразяване с Ковид-19 по време на работа.

"Шокиращо и ужасяващо е това, че наблюдаваме рекорден брой арестувани журналисти в разгара на световна пандемия“, посочва изпълнителният директор на CPJ Джоел Саймън в изявление.

В доклада на организацията като основна причина за резултатите се посочва и липсата на глобално лидерство в защита на демократичните ценности – най-вече атаките на американския президент Доналд Тръмп срещу медиите, което позволява на авторитарните лидери на атакуват журналисти в своите държави, пише Investor.bg.

В световен мащаб 34-ма журналисти са били арестувани заради "фалшиви новини" през 2020 г. в сравнение с 31 души година по-рано.

Въпреки че към 1 декември в САЩ няма арестувани журналисти, 110 са били арестувани или обвинени през 2020 г., мнозина по време на протестите за расово равенство по-рано през годината, посочват още от CPJ.

Друга страна, в която броят на арестуваните журналисти се е повишил, е Беларус, където преизбирането на дългогодишния президент Александър Лукашенко предизвика масови протести. Друга такава страна е Етиопия, където политически вълнения доведоха до въоръжен конфликт.

Според доклада на CPJ две трети от журналистите в затвора са с обвинения за престъпления срещу държавата, като тероризъм и членство в забранени организации, а по 20% от случаите няма представени изобщо обвинения.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 месеца
Като са нахални и се завират навсякъде- така ще е Сигнализирай за неуместен коментар