Захариева: Медиите работят под натиска на фалшиви новини и режими

Министър на външните работи участва в среща на държавите членки на Глобалната коалиция по свободата на медиите

16.11.2020 | 20:50 Редактор: Радостина Димитрова
Захариева: Медиите работят под натиска на фалшиви новини и режими

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на държавите членки на Глобалната коалиция по свободата на медиите, като в изказването си призова за общ подход не само в разкриването, но и в разобличаването и предотвратяването на всички опити за дезинформация. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Видеоконференцията се съпредседателства от Канада и Ботсвана. С изказвания се включиха 32 делегации на ниво министър.

"Всички държави трябва да изградят правни инструменти, с които да гарантират свободата на словото. Медиите днес работят под натиска не само на фалшивите новини, но и на различни режими, които ограничават достъп до информация, включително ползвайки изкуствен интелект", заяви Захариева.

Тя засегна и отразяването на пандемията от Ковид-19, като заяви, че е важно правителствата да предоставят прозрачна и навременна информация на обществото.

Българският първи дипломат повтори решимостта на правителството да изправя пред правосъдието всички извършители на престъпления срещу журналисти, както и да прилага всички стандарти за защита на свободата на изразяване.

Глобалната коалиция по свободата на медиите бе учредена през юли 2019 г. в Лондон, като от самото начало България е неин член. Понастоящем в нея има 37 държави, които се решени да се борят срещу посегателствата срещу журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения.

Снимка: Пресцентър, МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Чу Мъ
преди 3 години