Пандемията удвои броя на гладуващите семейства в САЩ

Все повече американци изобщо нямат представа как да плащат наема, тока и храната

15.12.2020 | 09:41 Редактор: Юлия Христова
Пандемията удвои броя на гладуващите семейства в САЩ

На много места в САЩ се извиват дълги опашки пред социалните кухни. Както в един от кварталите на Ню Орлийнс. От полунощ тук са се наредили между 150 и 200 коли. Много от тях продължават да чакат и през деня - докато им дойде редът да получат храна.

Доходите са спаднали рязко

Подобно на много други американци, на Нормън Бътлър му се наложило да прибегне към храните, отпускани от социалните кухни, за първи път през пандемията. Преди това той се справял добре. Нормън работи като шофьор към "Юбер". Но заради пандемията почти няма клиенти. Поради това няма и доходи. А за съжаление, няма никакви спестявания.

Все повече американци вече изобщо нямат представа как да плащат наема, тока и храната. Още преди кризата с коронавируса 35 милиона едва свързваха двата края. По данни на организацията "Feeding America“ ("Нахрани Америка“), междувременно почти 50 милиона американци не разполагат с достатъчно пари за храна. Особено засегнати са семействата с деца, казва Лайза Скейлс от една социална кухня в Питсбърг. През последните девет месеца броят на нуждаещите се е нараснал с точно 50 процента, разказва тя.

"Над половината от хората идват тук за първи път. Всеки ден ни се обаждат нови и нови мъже и жени, които са останали без работа преди броени дни или пък са безработни от месеци. И вече са стигнали до критичната точка, в която нямат пари за храна“, казва Лайла Скейлс, цитирана от DW.

Малцинствата са най-уязвими

Особено силно засегнати от пандемията и произтичащата от нея бедност са афроамериканците и латиносите. Впрочем, те са най-пострадали и в здравословен план. А ситуацията няма да се промени скоро, смята шофьорът Норман Бътлър от Ню Орлийнс: "Трудно е да си представиш, че имаш бъдеще. Освен ако бъдат отпуснати държавни помощи, чрез които да успеем да се справим с бедата.“

Американският сенат и Камарата на представителите от седмици се опитват да се споразумеят по нов пакет от помощи за потърпевшите от пандемията. Той би трябвало да бъде одобрен още преди Коледа. С предвидените 908 милиарда долара би могло да продължи отпускането на помощите за безработни и да се смекчи затрудненото положение, в което са изпаднали много семейства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Авбам
преди 2 месеца
Имат пари за коли и бензин, застраховка а за манджа не? И тук да направят соц . Кухня батките с БМВ ще са първи на опашката. Като ти дават взимай.... Сигнализирай за неуместен коментар