Избирателната колегия потвърди: Байдън ще бъде президент (обновена)

В своята реч след гласуването той заяви, че е победила волята на хората

15.12.2020 | 08:03 Редактор: Юлия Христова

Избирателната колегия на Съединените щати потвърди избора на Джо Байдън за президент на страната. Той получи 306 гласа на електорите срещу 232 за опонента му Доналд Тръмп. Предстои резултатът от вота да бъде потвърден и от Конгреса на 6 януари.

В своята реч след гласуването реч Джо Байдън заяви, че е победила волята на хората. По думите му, въпреки че демокрацията в страната е била тествана и заплашвана, тя е доказала, че може да издържи и че е истинска и силна.

Според Байдън Доналд Тръмп отказва да уважи волята на народа, върховенството на закона и Конституцията с това, че не признава резултата от вота на 3 ноември, когато е била и най-високата избирателна активност в САЩ, въпреки пандемията от Ковид-19.

Байдън призова американския народ към обединение и ново начало. Той подчерта, че ще бъде президент на всички американци.

"В тази битка за душата на Америка демокрацията надделя. Сега е време да обърнем страницата. Да се обединим. Да се излекуваме", каза той. 

Тръмп и щабът му загубиха повече от 50 съдебни дела, чиято цел беше анулирането на резултатите в ключови щати. В речта си демократът не пропусна да засегне темата и да разкритикува действията на Тръмп.

"Пламъкът на демокрацията беше запален в тази нация отдавна. И ние знаем, че нищо, дори пандемия или злоупотреба с власт, не може да потуши този пламък", допълни новоизбраният държавен глава.

Дълго време, след края на вота на изборната колегия, Доналд Тръмп не коментира резултата. Мълчанието беше нарушено по традиция с пост в Twitter, който гласи: Огромни проблеми с машините за гласуване. Толкова са oстарели, че е направо смехотворно. Способни са да превърнат убедителна преднина в голяма загуба.

Джо Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис трябва да встъпят в длъжност на 20 януари. Преди това, резултатите от вота на изборната колегия ще бъдат официално преброени на заседание на Конгреса. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК