България трябва да покаже на Скопие, че толерантността ни не е вечна

Коментар на директора на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков

11.12.2020 | 21:59 Редактор: Ивет Арабова

Поредна провокация от Зоран Заев - опозицията иска оставката му и предсрочни избори. "Всички знаем, че Кирил и Методий са славянски просветители, никой не може да ги присвои", каза северномакедонският премиер. Ще намерят ли решение противоречията между България и Северна Македония?  

"Това е една от тактиките на Северна Македония - да представя някои процеси, сякаш българите се опитваме да национализираме личности и процеси. Да се размиват нещата, че държавата на Самуил е славянска - тези неща са доста добре уточнени. В изворите наред с българи споменават и власи, и гърци, и албанци - те правят много ясно разлика кой кой е", каза директорът на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков за "Денят ON AIR".

По думите му Заев е подложен на много сериозен политически натиск.

"Наясно сме, че 90 г. граден модел не може да се промени бързо, но не виждаме да се правят никакви сериозни стъпки от политици и учени в запознаването на обществото. Пред своите медии позициите им към България се втвърдяват", обясни директорът на Института за исторически изследвания към БАН.

Според него противоречията са много дълбоки и отношенията на София-Скопие са се градили на голямо търпение и толерантност от наша страна.

"Там се редуваха едни правителства, които бяха по-диалогични и създаваха усещането, че нещо в Македония ще започне да се променя. Крайно време е българската държава да покаже, че тази толерантност не може да бъде безгранична и вечна, търпението се изчерпва", категоричен бе Вачков.

Той добави, че в Македония се изгражда цяла национална идеология, която малко или много е базирана на антибългаризма.

"Те изграждат цял един исторически разказ, който създава образа на българите негативен, абсолютно тенденциозно и фалшифициран върху изворите. Това за татарите, за фашистите - такива безобразия могат да се видят в учебниците им. В техните класове има учебници, които нямат в методическата си част, откъси от извори, а се дава само авторовият текст. Надявах се, че говорейки за общата история, ние ще се сближим, а сега се разпали още по-голяма омраза в Северна Македония", отбеляза доц. Даниел Вачков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че основният проблем и спорът между двете държави е историята и работата в Комисията трябва да продължи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 години
Заради некомпетентната политика на БГ всички страни граничещи с нас не могат да ни понасят! Турция,Гърция,Македония,Сърбия и Румъния при удобен случай биха ни разкъсали и отнели големи парчета земя....И какво и кой ще остане от нас благодарение на политиката и дипломацията диктувана от чужди вражески сили!?.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
future
преди 3 години
Каквото и да се случи сега с географската област Македония, при Новия световен ред тя ще бъде върната на Евро-Атлантическа България, а титовите македонисти, ако искат да се спасят от ударите на българските закони, още от сега да стягат куфарите си за Делната на Амазоноия... бг Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
зрител
преди 3 години
просто трябва до си отстоим всички исторически истини.Има отдавно признати от науката и доказани факти за българскта държава и документи. ТРЯБВА ДА ГИ ОТСТОИМ И ДА НЕ СЕ ОТСТЪПВА НИТО НА ЙОТА.Слушам че трябва да направим компромис. Не трябва да се прави компромис, просто трябва да си отстоим истината и интереса.СТИГА ПРЕДАТЕЛСТВА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!!! Сигнализирай за неуместен коментар