Съдят Apple заради незаконно монополизиране на дистрибуцията

Cydia, която беше създадена през 2008 г., твърди, че Apple "незаконно е смазала цялата конкуренция"

12.12.2020 | 11:10 Редактор: Радостина Димитрова
Съдят Apple заради незаконно монополизиране на дистрибуцията

Създателят на някога популярен магазин за приложения съди Apple, обвинявайки я, че незаконно е монополизирала дистрибуцията на софтуер в собствената си операционна система, предава Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Cydia, която беше създадена през 2008 г., твърди, че Apple "незаконно е смазала цялата конкуренция" за своя App Store, отнемайки възможността на потребителите да избират откъде да си набавят приложения за iOS, а разработчиците – от възможността да избират кои дистрибутори да ползват.

Жалбата е заведена във федералния съд в Оукланд, Калифорния, и е поредният случай, в рамките на който Apple е обвинявана, че се възползва от пазарната си доминация, за да пречи на конкуренти като Cydia. Последната заяви, че е напът да спре работа и е пред потенциален фалит.

В имейл Apple посочва, че ще разгледа делото и че не налага монопол на пазара. Освен това твърди, че заради съображения за сигурност не насърчава потребителите да се опитват да отключат своите iPhone-и, така че да могат да си инсталират неоторизиран от нея софтуер.

Основният конкурент на iOS е операционната система Android на Google, която се ползва на смартфони от конкуренти като Samsung Electronics.

Cydia, известна още като SaurikIT и основана от софтуерния инженер Джей Фриймън, иска неуточена сума за нанесени щети. Тя е представлявана от адвокати от Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, която пък представлява Samsung в патентна битка срещу Apple.

Пазартната капитализация на Apple надхвърля 2 трлн. долара

През август Epic Games също заведе антитръстово дело срещу нея. Компанията е разработчик на прочутата игра Fortnite. Epic обвинява Apple, че незаконно е премахнала Fortnite от App Store, защото Epic е искала да използва собствена платежна система, вместо да позволи на Apple да прибере 30% от средствата ѝ за трансакции, свързани с играта. Случаят ще се разгледа в съда през май 2021 г.

През ноември Apple заяви, че ще намали комисионата си от 30 на 15% за разработчиците, които генерират по 1 млн. долара или по-малко от продажби през App Store.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК