Леко отпускане на мерките в Гърция, карантината за влизащи става 3 дни

Храмовете в страната ще отворят само за Рождество Христово и Коледа

11.12.2020 | 16:44 Редактор: Ивет Арабова

Гърция облекчава мерките срещу коронавируса - карантината за влизащите в страната намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември-7 януари догодина, изискването за отрицателен PCR тест остава.

Църквите в Гърция ще отварят врати само на Коледа и Богоявление при спазване на строги мерки. В храмовете ще могат да влизат само по девет души наведнъж, а в катедралите - 25. На Богоявление няма да има традиционното хвърляне на кръста във водата. Търговците ще изпълняват поръчките на своите клиенти онлайн. От понеделник отварят фризьорските салони и книжарниците. От 13 декември до 7 януари ще бъде в сила национален вечерен час от 22:00 часа до 5:00 ч. сутринта. Излизането навън ще става само след получаване на специално разрешение чрез SMS. 

Във Франция мерките няма да се разхлабват. Премиерът Жан Кастекс съобщи, че в страната се въвежда вечерен час от 15 декември и ще бъде в сила и на Нова година. Хората ще трябва да останат по домовете си от 8 вечерта до 6 сутринта. Културните центрове, като музеи и театри, ще останат затворени още три седмици. Решението беше посрещнато с критика от хората на изкуството. 

Нови мерки и в Кипър. Затварят се всички ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене, всички молове и търговски центрове. Службите в църквите ще се извършват без вярващи. От понеделник висшите учебни заведения преминават на дистанционно обучение. Отворени остават детските градини, продължава обучението и в началните училища и гимназиите. Новите мерки в Кипър ще са в сила до полунощ на 31 декември. 

За първи път литургията за Рождество Христово във Витлеем ще бъде отслужена при закрити врата. Това обяви палестинският президент. По традиция на святото място досега се събираха стотици вярващи от цял свят. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК