fallback

Европа се договори за значително намаляване на вредните емисии

Целта е неутралност на климата до 2050 г. 

11.12.2020 | 13:31 Автор: Тодор Петров

Тежки преговори по време на срещата на върха на Европейския съвет. След постигането на компромис за седемгодишния бюджет на Съюза, евролидерите успяха да стиснат ръцете си и за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

Беше постигнато важно споразумение за амбицията на Европейския съюз за достигане на неутралност на климата до 2050 г. 

"Ние се съгласихме да намалим парниковите газове с 55% до 2030 г. Европа е лидер в борбата срещу глобалните климатични промени", обяви Шарл Мишел.

Постигнатият регламент значително увеличава ангажимента, който съществува в ЕС до момента - намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2030 г. Темата отново раздели страните членки на два лагера. 

Държавите от Централна и Източна Европа, които още разчитат на въглища за енергодобив, искат допълнителни гаранции за подкрепа, за да могат да направят огромните инвестиции, необходими за намаляване на емисиите. 

Чехия, Полша и Унгария застанаха най-силно зад идеята. Полша и Унгария бяха препятствие и пред седемгодишния бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване от ковид кризата на обща стойност 1,8 трилиона евро. Близо месец те го блокираха, защото бяха против обвързването на достъпа до евросредства със спазването на върховенството на закона.

Вижте повече за срещата на върха във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback