Европа се договори за значително намаляване на вредните емисии

Целта е неутралност на климата до 2050 г. 

11.12.2020 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Тежки преговори по време на срещата на върха на Европейския съвет. След постигането на компромис за седемгодишния бюджет на Съюза, евролидерите успяха да стиснат ръцете си и за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

Беше постигнато важно споразумение за амбицията на Европейския съюз за достигане на неутралност на климата до 2050 г. 

"Ние се съгласихме да намалим парниковите газове с 55% до 2030 г. Европа е лидер в борбата срещу глобалните климатични промени", обяви Шарл Мишел.

Постигнатият регламент значително увеличава ангажимента, който съществува в ЕС до момента - намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2030 г. Темата отново раздели страните членки на два лагера. 

Държавите от Централна и Източна Европа, които още разчитат на въглища за енергодобив, искат допълнителни гаранции за подкрепа, за да могат да направят огромните инвестиции, необходими за намаляване на емисиите. 

Чехия, Полша и Унгария застанаха най-силно зад идеята. Полша и Унгария бяха препятствие и пред седемгодишния бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване от ковид кризата на обща стойност 1,8 трилиона евро. Близо месец те го блокираха, защото бяха против обвързването на достъпа до евросредства със спазването на върховенството на закона.

Вижте повече за срещата на върха във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Jon
преди 3 години
Това означава да се закрият всички въглищни централи в България. Над 150 000 хиляди работещи в мини и тецове без рабата и една трета от БВП на страната по- малко за България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Това поне е добра новина Сигнализирай за неуместен коментар