Какви са пречките пред ген. Лойд Остин за лидерското място в Пентагона?

Той може да стане първият афроамериканец, който е министър на отбраната на САЩ

10.12.2020 | 19:41 Редактор: Ивет Арабова

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън номинира генерала Лойд Остин за министър на отбраната. Ако Конгресът утвърди кандидатурата му, той ще бъде първият чернокож, начело на Пентагона. В продължение на 41 години Лойд Остин гради успешна военна кариера. Бил е командващ на американските сили в Ирак, а в периода 2013-2016 година ръководи американското Централно командване, превръщайки се в първия чернокож на поста. Сега отново има шанс да напише историята. Ако номинацията му бъде одобрена, ще стане първият афроамериканец, начело на Пентагона. 

"Няма съмнение, че той е подходящият човек за ръководител на Министерството на отбраната в този момент от историята на нашата нация", коментира Джо Байдън.

Пред 67-годишния генерал стоят две препятствия. Остин се е пенсионирал през 2016 година, а федералният закон изисква военните да изчакат седем години след оттеглянето им, преди да служат на висши цивилни постове. Освен това - сред демократите има противници на идеята Пентагона да се оглавява от бивши военни. Според тях поста трябва да бъде под граждански контрол. Избраният за президент на Съединените щати обаче е категоричен - в управлението на Лойд Остин ще има баланс между цивилни и военни. 

"Ако номинацията ми бъде утвърдена, това ще бъде най-голямата чест в живата ми и ще върша работата с чест и почтеност", каза Лойд Остин. 

Не за първи път на Конгреса се налага да направи изключение и да одобри кандидат, който не отговаря напълно на закона. Такъв беше случаят с бившия военен Джим Матис, който беше министър на отбраната в администрацията на Доналд Тръмп.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Българин
преди 3 години
Вероятно генерал Лойд Остин е отличен военен специалист, но в предстоящата космическа война, която враговете на Свободния свят ще подпалят при президентския мандат на Джоузеф Байдън ще е необходим много решителен човек за министър на отбраната... Сигнализирай за неуместен коментар