Гърция: Без карантина и бързи тестове за шофьорите на ТИР-ове

Допълнителни мерки се отнасят за останалите пътуващи

09.12.2020 | 16:15 Редактор: Тодор Петров
Гърция: Без карантина и бързи тестове за шофьорите на ТИР-ове

Във връзка с въведените в Гърция от 18 декември 2020 г. допълнителни мерки за пристигащи граждани, независимо от националността им, посолството ни в Атина получи информация от Гръцката организация за обществено здраве (EODY), че изискваната 10-дневната карантина и бързи тестове за Ковид-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони.

Това съобщиха от Министерството на външните работи на България. От Гръцката организация за обществено здраве са потвърдили, че практиката за извършване на бързи тестове за Ковид-19 на водачите на товарни камиони не е подновявана. 

Гърция няма да изисква бързи тестове за тях на входа на сухопътните ГКПП, независимо от входния пункт (отворени са Кулата-Промахон, Маказа-Нимфея, Илинден-Ексохи, Капитан Петко Войвода-Орменио). Също така за шофьорите на товарни камиони не се отнася и 10-дневната карантина. 

Освен това за товарните камиони продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07:00 ч. до 23:00 ч. Запазва се изискването за представяне на QR код.

От 06:00 ч. на 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. включително, на всички пристигащи на граничните пунктове в Гърция ще бъде правен бърз тест за коронавирус и ще бъдат  поставяни под 10-дневна карантина. Остава изискването за попълване на PLF форма и предоставяне на отрицателен резултат от направен PCR тест 72 часа преди пристигането. До 7 януари 2021 г. се удължава и забраната за излизане навън в часовете между 21:00 ч. и 05:00 ч, както и пътуването от окръг в окръг.

 Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК