Агов: Твърденията на Кремъл са несъстоятелни, не застрашаваме Русия

Според журналиста Байдън е приятел на България и познава отлично Балканите

08.12.2020 | 22:00 Редактор: Ивет Арабова

Дипломатически искри между София и Москва. Говорителят на руското Външно министерство - Мария Захарова, заяви, че в България и Румъния се разполагат оръжия, а по време на учения на НАТО в Черно море, се разработват сценарии за нападения, включително и срещу руска територия.

Премиерът Бойко Борисов отвърна, че единственото, което се прави в страната, е да се модернизират летищата, които ще се използват от новите изтребители F-16.

"България не застрашава Русия, а Русия застрашава България. Това е типичното обратно говорене на руското МВнР. Смехотворно е, защото нито България, нито Румъния действат самостоятелно. Русия представлява заплаха със своята хибридна война, с окупацията на Крим", каза журналистът Асен Агов в предаването "Денят ON AIR".

Според него подобни твърдения от страна на Кремъл са несъстоятелни.

"Русия и Китай харчат за отбрана толкова, колкото ЕС като цяло. Несравними са числата. Нашите съюзници от САЩ показаха, че нямат намерение да прекланят глава пред блъфовете на Русия в Черноморския регион. "Турски поток" става безпредметен, ако България не го оползотвори през новите находища на Турция и да използва турските терминали за газ", обясни журналистът.

Той добави, че са несравними техническите възможности на индустрията на свободния свят и тази, която е в Русия. Агов коментира и казуса АЕЦ "Белене".

"Реакторът е просто самоварът, който нагрява. Всичко останало - технологиите, турбини, обезопасяване - ако дойдат надеждни компании, такъв проект може би изглежда осъществим", отбеляза Асен Агов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Джо Байдън е приятел на България и човек, който познава отлично Балканите.

"Досега не сме имали такъв шанс с американски президент. Неговият държавен секретар - Блинкен, идва в България по време на второто правителство на Борисов и той също познава много добре България. Можем да очакваме подкрепа, стига да не хитруваме с руски енергийни проекти и с други шикалкавения. В Америка има милиони хора, които нямат застраховки. Това е нещо, което слага петно върху социалния им живот. Ще има и много по-голяма търпимост - Америка е страшно разнородна като раси, като мислене", подчерта журналистът.

Той смята, че Байдън ще се опита да успокои Америка, а поведението на Тръмп в периода след изборите било "недостойно".

"Феновете на Тръмп са запалянковци, те не са толкова републиканци. На хората в Америка им писна от конфронтации. Няма комунистическа заплаха нито в България, нито в Америка. Байдън ще изкара мандата си, но няма да иска втори мандат", прогнозира Агов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК