В Русия стартира масова ваксинация, с предимство са лекари и учители

Бахрейн стана втората страна, която одобри препарата на Pfizer и BioNTech

05.12.2020 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

В Русия започна масова ваксинация срещу коронавирус. Първи на имунизация подлежат най-рисковите групи. На желаещите ще бъде поставена първата регистрирана в света ваксина срещу вируса - руската Sputnik V.

Ваксинацията е доброволна и безплатна, обявиха руските власти. Записването става на сайта на московското кметство. Предимство имат лекарите, учителите и социалните работници. Според информацията на общинските власти могат да се ваксинират само московчани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания. Руската ваксина Sputnik V няма да се прилага и на участниците в клиничните изпитвания, бременни и кърмещи жени, както и на хора, които сa били имунизирани срещу други заболявания в последните 30 дни. 

"Имунитетът след ваксинацията се формира в рамките на 42 дни. През този период на човек се препоръчва да носи маска, да се въздържа от посещение на претъпкани места и също така да ограничи консумацията на алкохол", обясни вицепремиерът на Русия Татяна Голикова.

Ваксинирането става чрез две инжекции през седмица и отнема около час - 10 минути за преглед преди ваксината, 15 мин. за приготвянето ѝ, тъй като е съхранява замразена, и още около половин час за попълване на документи. В столицата има общо 70 пункта за ваксинация. Руските власти планират процесът да обхване поне 2 милиона души до края на този месец. 

През септември в Москва стартира третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината Sputnik V с 40 000 доброволци. В Русия освен Sputnik V, за която имаше редица критики, че е създадена прекалено бързо и не покрива изискванията, има регистрирана още една - EpiVacCorona. 

Общо 51 ваксини срещу Ковид-19 преминават изпитания върху хора в момента в глобален мащаб. За 13 от тях тестовете са във финална фаза, съобщиха от Световната здравна организация. След Великобритания Бахрейн стана втората страна, която одобри ваксината на Pfizer и BioNTech. Най-късно до 29 декември Европейската агенция по лекарствата трябва да вземе решение за препарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Andrey Rudakov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК