Великобритания получи първа пратка от ваксината на Pfizer и BioNTech

Приоритетно ще бъдат имунизирани хората от рисковата група и тези на първа линия

04.12.2020 | 13:50 Редактор: Ивет Арабова

Първата пратка от ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech пристигна във Великобритания. Страната е първата, която я одобри. Първите ваксинирани ще са хората, които са на първа линия, и тези, които попадат в рисковата група.

Лондон поръча 40 милиона дози, които са достатъчни, за да се ваксинират 20 милиона души. Ваксините ще бъдат разпространени в болничните центрове на Обединеното кралство. Ваксините са произведени в Белгия и са пристигнали до Острова през Ла Манша.

Според здравните експерти първата вълна от ваксинацията може да предотврати до 99% от приема в болница и смъртността. 

"От ключово значение е да се разпространява ваксината възможно най-бързо и с най-голям обем. Ако успеем да преминем през първа фаза, където са и най-рисковите групи, тогава на теория бихме могли да извадим 99% от хоспитализациите и смъртни случаи, свързани с Ковид-19", обясни експертът проф. Джонатан Ван-Там.

Възрастните хора в домовете и персонала на домовете са поставени на първо място в списъка с приоритетното население, както и медицинския персонал. Тъй като болниците вече разполагат със съоръженията за съхранение на ваксината при необходимите -70 градуса, най-вероятно там ще се проведат първите ваксинации - за да се намали и риска от загуба на дози. 

На пациентите ще се слагат две дози, за да бъдат ефективно ваксинирани, а проучване на съвместното предприятие между BioNTech и Pfizer показва, че тяхната ваксина е 95% ефективна и работи във всички възрастови групи. Критиците в Европа и САЩ изразиха загриженост относно решението за лицензиране на ваксината толкова бързо.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg/SeongJoon Cho

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК