Испания, Италия и Германия се стягат за една различна Коледа

Роберто Сперанца: Най-накрая виждаме сушата

03.12.2020 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Европа се готви за една различна Коледа. Без големи домашни празненства и движение между различните региони – така Испания ще посрещне Коледа и Нова година при нови и по-строги правила. Правителството взе решението да се наложат допълнителни мерки, за да се спре разпространението на вируса. 

На семейната трапеза ще могат да присъстват не повече от 10 души, като съветът е да не се приемат гости. От 24 до 31 декември ще бъде в сила и вечерен час. 

"Желателно е хората да ограничават максимално своята мобилност и социални контакти. За да обобщим, тази Коледа оставаме вкъщи", заяви здравният министър на Испания Салвадор Ия.

В последните седмици Италия регистрира най-високия брой починали с Ковид-19 в Европа. Властите обявиха, че разпространението се забавя, но дните по Коледа са критични за успеха на мерките. Поради тази причина се забранява литургията в полунощ на Бъдни вечер и движението между областите. 

Здравният министър обяви, че правителството е готово да купи 202 милиона дози от ваксините срещу Ковид-19. 

"Най-накрая виждаме сушата, имаме ясен път към безопасното пристанище. Изглежда вероятно от януари да имаме първите ваксини", заяви Роберто Сперанца. 

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че се очаква в началото на следващата година да бъдат доставени първите дози от ваксина срещу вируса в страната. Това ще стане, ако някой от препаратите бъде одобрен за употреба. 

Мерките обаче остават в сила и дори бяха удължени. Частичната карантина в Германия трябваше да бъде вдигната на 20 декември, но канцлерът Ангела Меркел заяви, че страната все още не е постигнала желания спад в заболеваемостта. 

"Провинциите ще удължат срока на мерките от 20 декември до 10 януари. Нещата ще останат каквито са и сега", посочи Меркел.

Затворени до следващата година ще останат ресторантите, баровете и всички центрове за развлечения, сред които и кината. Фитнесите и басейните също няма да работят

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК