Коледа в Испания: Какви мерки предвижда правителството?

Според министъра на здравеопазването Салвадор Ила коледният план "не е окончателен"

26.11.2020 | 22:54 Редактор: Радостина Димитрова
Коледа в Испания: Какви мерки предвижда правителството?

Испанското правителството разработи план с препоръки как да се празнуват Коледните празници по-безопасно. Всяка автономна област обаче трябва сама да реши към какво да се придържа, съобразно епидемиологичната обстановка в нея.

Мадрид, Мурсия и Навара могат да облекчат мерките по време на официалните празници, а други като Кастилия и Леон, Астурия и Страната на баските ще се наложи да ги затегнат.

Според министъра на здравеопазването Салвадор Ила коледният план "не е окончателен". Дали ресторантите и баровете ще работят зависи от местната власт във всяка провинция.

Сигурно е обаче, че партита и големи тържества няма да има. Отменя се и Парада на трите крале, където по традиция се стичат много хора.

Маратонът „Сан Силвестре” според здравните експерти е по-добре да се излъчва по телевизията, за да се избегне присъствието на публика.

Що се отнася до църковните служби най-добре е на тях да не се пее и да се използва предварително записана музика, предаде БНР.

Напомня се и, че при пътувания в чужбина на връщане всички са длъжни да представят отрицателен PCR тест.

В плана на правителството има дори подробни препоръки към студентите да се изолират за няколко дни преди да се върнат у дома, за да не заразят по-възрастните си роднини.

Максимум до 10 души или до три семейства да се събират на едно място и да се избягват пътуванията. Коледните базари няма да бъдат забранени, но ще работят с намален капацитет.

Това важи и за Коледните концерти с препоръка да са на открито.

Вечерният час ще остане в сила, но на 24 и 31 декември в цялата страна ще бъде удължен до 1 часа след полунощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК