Германският президент: Загубата на Тръмп е щастливо събитие за Европа

"Същността на живота е, че сме зависими от другите", заяви Франк-Валтер Щайнмайер

03.12.2020 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Германският президент: Загубата на Тръмп е щастливо събитие за Европа

"2020 г. беше необичайна. Година на изпитания за нашите сетива, социално сближаване, демокрация, Европа и международни отношения", каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за Die Zeit. 

На него лично през този период от време му е липсвало най-вече обичайното човешко докосване: ръкостискания, прегръдки. Поради факта, че двама от охраната му се разболяха от коронавируса, самият политик беше в карантина в продължение на две седмици.

"През октомври прекарах 14 дни сам вкъщи с много книги, спах на тавана, четох и се обаждах на много хора", подчерта още той.

Във връзка с пандемията, неговата работна рутина също се е променила коренно. Срещите лице в лице са заменени от видеоконференции и социални медии. Този формат за диалог е коренно различен от комуникацията на живо.

"През 2020 г. мнозина са преживели "сериозна конфронтация с нестабилността на живота ни", каза президентът, цитиран от "Фокус".

"Свикнали сме да подчертаваме автономността на нашето съществуване, да подобряваме и контролираме телата си. Сега виждаме, че същността на живота е, че сме зависими от другите. Много хора възприемат това като атака срещу тяхното самочувствие, това ги обърква, а при някои предизвиква отхвърляне. За да можем ние като общество да обработим по-добре всичко това, бих искал - в точното време - да организираме публични траурни събития в чест на многото загинали по време на пандемията на коронавируса и техните близки", коментира германският президент.

В същото време германският президент отбеляза, че не би искал да живее в общество, където религията не може да бъде критикувана и да се пошегува с нея от страх от последствията.

"Но тази година имаше няколко щастливи събития", категоричен е Щайнмайер. Той е убеден, че загубата на Доналд Тръмп е щастливо събитие за Европа. 

"По-нататъшното размиване на многостранността и отслабването на международните организации вече може да бъде спряно. За пореден път ще можем да разговаряме с американците по такъв начин, че спорните въпроси да не ни разделят. Това е много в сравнение с това, което преживяхме. И, говорейки открито, не мисля, че НАТО би оцеляло още четири години на Тръмп", заключи Щайнмайер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 3
Никола Ташев
преди 3 години
Поредните либераски глупости! Тръмп все още не е загубил, има и Върховен съд, хер шваба! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 3 години
Ще видим тепърва кой щастлив и кой нещастен Сигнализирай за неуместен коментар