САЩ разследват корупционна схема за "дарения" за президентско помилване

Правосъдното министерство смята, че две лица са действали в "тайна лобистка схема"

02.12.2020 | 13:20 Редактор: Юлия Христова
САЩ разследват корупционна схема за

Министерството на правосъдието на САЩ разследва предполагаема корупционна схема, в която "значително политическо дарение" се е предлагало в замяна на президентско помилване и отменяне на присъда.

Това личи от съдебни документи, огласени вчера от главния съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон, предаде АП.

В силно редактираното досие от 20 страници от август т.г. липсват имената на заподозрените участници в схемата. Но в него се посочва, че най-малко един от тях е адвокат и че е търсено помилване за лице, осъдено за федерално престъпление.

Правосъдното министерство смята, че две лица са действали в "тайна лобистка схема", която е целяла да убеди висши служители в Белия дом да издействат помилване, без тази лица да са регистрирани като лобисти. Съдията Хоуъл е трябвало да прегледа няколко терабайта данни от 50 цифрови устройства, вкл. айфони, айпади и харддискове, иззети от правоохранителните органи в хода на разследването.

Нито един правителствен служител не е "предмет или мишена" в разследването в САЩ за предполагаемата схема за парични дарения за Белия дом в замяна на помилване от президента на осъдени лица. Това заяви снощи пожелал анонимност източник от правосъдното ведомство, цитиран от Ройтерс и АП.

Новината идва дни след като президентът Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал пред ФБР за контактите си с руски представители, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК