Черният петък с рекорд на онлайн продажбите и 50% спад в магазините

Adobe очаква, че кибер понеделникът може да се окаже най-големият ден в историята на САЩ

30.11.2020 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова

Рекорд на онлайн продажбите през Черния петък тази година, тъй като американците пълнеха активно със стоки "виртуалните", а не "реалните" колички за пазаруване заради коронавирусната пандемия.

Потребителите са похарчили около 9 млрд. долара през уебсайтове за продажби на дребно в САЩ през Черния петък, показват данни на компанията Adobe Analytics, която проследява онлайн пазаруването. Това представлява увеличение с 22% спрямо предишния рекорд от 7,4 млрд. долара през 2019 година, съобщава БНР.

Междувременно физическия трафик на пазаруващи към магазините спадна рязко, като търговците се опитаха да предотвратят струпването на тълпи, съкращавайки работните часове и супер изгодните ценови оферти за конкретни стоки, целящи насърчаване на техните покупки.

Посещенията в магазини на САЩ спаднаха през Черния петък с цели 52%, според търговецът на дребно Sensormatic Solutions. Трафикът по магазините беше по-слаб в североизточната и западната част на САЩ, отколкото в средните и южните щати, каза Брайън Фийлд, старши директор на Sensormatic за глобално консултиране на дребно, цитиран от агенция MarketWatch.

Според тракер за пазаруване RetailNext е отчетено най-силно намаляване при продажбите на бижута и обувни принадлежности в магазините, като в същото време продажбите на облекло са намалели с 50%, докато продажбите на стоки за дома с 39 на сто.

Въпреки тези спадове, настоящият Черен петък вероятно ще се окаже един от най-силните дни за лично пазаруване в САЩ тази година, посочи Брайън Фийлд. Той смята, че много хора ще продължават да пазаруват за предстоящите коледни и новогодишни празници, но вероятно ще изберат дни към средата на седмицата, когато тълпите са по-малки. По-сериозните отстъпки в магазините също могат да привлекат купувачите с наближаване на Коледа.

В същото време компанията Adobe очаква, че т.нар. Кибер понеделник може да се окаже най-големият ден за онлайн продажби в историята на САЩ, като прогнозира потребителските харчове в размер между 10,8 и 12,7 млрд. долара.

Една от причините за този очакван ръст е, че хората вече пазаруват онлайн неща като хранителни стоки и алкохол, които преди коронавирусната пандемия те купуваха лично от магазините.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК