fallback

Безславен край за лондонското Сити при Brexit без сделка

"Бе хвърлено на лъвовете", каза главният изпълнителен директор на Aquis

30.11.2020 | 13:11 Автор: Тодор Петров

Златната ера на лондонското Сити започна изглежда, че ще завърши безславно. Задълбочават се опасенията, че финансовата му мощ, възникнала от дерегулацията при Маргарет Тачър през 1986 г. - известна като Големия взрив - постепенно ще изчезне с неотдавнашната вълна от съобщения, че някои бизнес лидери преместват операциите на компаниите си в ЕС, тъй като Великобритания навлиза в последния месец от преходен период за Bexit, без изглед за сделка за финансови услуги.

Последната промяна дойде в понеделник сутринта, когато платформата за търговия на акции на London Stock Exchange Group Plc Turquoise Europe стартира на живо в Амстердам. Така борсата се присъедини към други места за търговия като Cboe Europe и Aquis Exchange Plc, които създават звена на континента като част от плановете им за Brexit без сделка, за разлика от края на 80-те години, когато Лондон стана мястото за търговия с акции.

"Лондонското Сити бе хвърлено на лъвовете", каза Аласдер Хейнс, главен изпълнителен директор на Aquis, добавяйки, че Великобритания може да загуби дори повече търговия с акции, отколкото очаква, ако гигантски американски мениджъри на активи като BlackRock Inc. решат да търгуват в Париж и Амстердам.

Променя се не само търговията с акции. Брюксел разочарова лондонските суап търговци миналата седмица, когато неговият пазарен регулатор заяви, че дериватите трябва да сменят собствениците си на базираните в ЕС платформи от януари. Това означава, че трилиони долари трансакции са изложени на риск да бъдат сключени извън Великобритания.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback