ЕС с нова цел: Без повече бездомници до 2030 г.

За 5 години броят им се е удвоил

26.11.2020 | 23:00 Редактор: Юлия Христова
ЕС с нова цел: Без повече бездомници до 2030 г.

Eвропарламентът обяви премахването на бездомността до 2030 година за своя цел. В резолюция по темата се казва, че има нужда от по-решителни и по-добре координирани действия на европейските институции, както и на страните-членки от ЕС.

Отправя се апел европейските държави да разработят дългосрочни национални стратегии, в които да залегне именно тази цел – решаването на проблема с уличната бездомност в ЕС до 2030 година.

Четири милиона бездомници

По данни на европарламентаристите, в ЕС има над 4 милиона бездомни хора. В условията на сегашната пандемия те са особено застрашени. Отправя се апел към страните-членки на общността да оказват целенасочена помощ на хората без покрив над главите, като им предоставят защитени масови убежища, като се подкрепят финансово усилията на НПО и се противодейства на принудителното опразване на жилища. Друга основна цел, която поставя документът, е да се работи срещу стигматизирането на бездомниците.

Целите звучат добре, но ситуацията в някои от страните от ЕС никак не е обнадеждаваща. Дори и в богатата иначе Германия.

Броят на социалните жилища намалява, наемите растат, бедността също. Мнозина се оказват изхвърлени на улицата. Тази ситуация често засяга и семейства с деца. А сегашната криза с коронавируса поставя бездомниците в изключително опасна ситуация. Защото радикално намаляха различните социални инициативи на хора, които на доброволни начала предоставят храна на бездомници, или на пенсионирани лекари, които правят безплатни медицински прегледи. На много места бяха затворени и социалните трапезарии и общи спални, поддържани от църквите – поради специалните изисквания за хигиена и социална дистанция.

За 5 години броят им се е удвоил 

На някои места бяха отворени хижи и хотели, за да бъдат подслонени хората без покрив над главите, но този късмет имаха само малцина. В Берлин по този начин се появиха около 300 нови спални помещения, но това е капка в морето на фона на реалните нужди. Само през януари тази година в Берлин е имало близо 2000 души, живеещи на улицата – те бяха преброени от социални работници в т.нар. "нощ на солидарността". Реалният брой на бездомните хора обаче е значително по-голям. Показателно е, че само в берлинските социални домове са временно настанени над 34 000 души, пише DW.

Смята се, че в цяла Германия има близо 678 000 бездомници – това е почти колкото целия Франкфурт/Майн. Пет години по-рано бездомните хора са били приблизително два пъти по-малко. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК