Коронавирусът може да доведе до загуба на зъби

Пациенти твърдят, че имат повишена чувствителност на венците

26.11.2020 | 21:32 Редактор: Искра Ангелова
Коронавирусът може да доведе до загуба на зъби

Коронавирусната инфекция може да доведе до усложнения на заболяванията на венците и дори загуба на зъби. Това съобщава The New York Times като цитира свидетелства на пациенти с Ковид-19, както и мнението на редица експерти.

"Някои пациенти с Ковид-19 казват, че зъбите им са паднали без кървене. Други твърдят, че имат повишена чувствителност на венците, потъмняване или разлагане на зъбите", пише вестникът. Статията отбелязва, че според някои експерти проблемите със зъбите, съществуващи при пациентите, могат да се влошат по време на периода на възстановяване след инфекция.

"Сега започваме да изучаваме някои неочаквани и понякога сериозни симптоми, които пациентите изпитват месеци след като са прекарали коронавируса", цитира вестникът Уилям Лий, президент на фондация "Ангиогенезис", организация, която изследва заболявания на кръвоносните съдове. 

Той отбеляза, че коронавирусът взаимодейства с ACE2 клетъчния рецептор и засяга не само белите дробове, но и нервните окончания и ендотела, в резултат на което са засегнати кръвоносните съдове на венците, съобщава "Фокус".

Според калифорнийския зъболекар-протезист Майкъл Шиърър, цитиран от The New York Times, болестта на венците може да е проява на защитната реакция на организма към вируса.

Експертите все още не са наблюдавали голям брой такива случаи, отбелязва вестникът, обаче, изненадите, предизвикани от Ковид-19, изискват лекарите да бъдат подготвени за необичайните последици от заболяването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Georgi Prokopov
преди 1 месец
Какво ли още не сте измислили? " Заболелите " като ги тъпчат в болниците с коктейли от незнайни лекарства, не, ще им изпадат зъбите, ами ще им окапят и косите, ще им паднат и ноктите, ако пуснете и вируса на "Ебола " тогава със сигурност, ще окапват и месата. СЗО не е ли " предвидила " такава вероятност, дали пък не влиза в някоя европейска програма тази версия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца