Керемедчиев: Бюджетът е прекалено оптимистичен и разчита на евросредствата

България ще получи 11% от своя БВП като помощ от Европейския фонд

25.11.2020 | 21:37 Редактор: Ивет Арабова

Европарламентът отново обсъжда парите и върховенството на закона. Миналата седмица Полша и Унгария блокираха бюджета на ЕС. Пакетът включва и 750 милиарда евро спешни възстановителни фондове за Ковид-19. 

"В момента има възможно най-голямото разделение между Четворката от Вишеград и "Пестеливата четворка". До момента нито една видеовръзка на лидерите от ЕС не е дала резултат. Предложението на Вишеградската четворка е за този механизъм да има решение от Европейския съд дали нарушава Лисабонския договор", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че се очаква Съдът на Европа да каже, че това е нарушаване на Лисабонския договор. При този вариант "Пестеливата четворка" и Финландия трябва да се съобразят с това решение. 

"Решението на Европейския съд ще излезе след 3-4 години. Предложението на "Пестеливата четворка" е доста рязко. Най-вече Нидерландия иска, използвайки Механизма за засилено сътрудничество Полша, Чехия, Унгария и Словакия да бъдат изключени от Механизма за възстановяване от пандемията", обясни бившият зам.-външен министър.

Според него нашият бюджет е прекалено оптимистичен и разчита на европейските средства. Той допълни, че парите, които ще дойдат от Европа, са важни за оцеляването на икономиката ни.

"България е на второ място след Хърватия по очакваните помощи от европейските средства. България ще получи 11% от своя БВП като помощ от Европейския фонд, затова толкова разчитаме на тези средства. Бюджетът, който се приема в парламента, е вързан с тези средства", подчерта Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър посочи, че България е една от първите държави, която е изпълнила 2% от БВП за отбрана.

"Германия е казала, че ще достигне това едва през 2025 г.. Изпълнихме това условие, защо трябва да продължаваме да влизаме в такива разходи? Не се видя мярка, която може да помогне на затворения сега бизнес. Изостават мерките, процедурите са много тежки. Възможност за отлагане на плащанията по кредитите е мярка, която може да стане веднага, за да може хората да получат глътка въздух", смята Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК