Гьоков, БСП: Цялата философия на бюджета е сбъркана

Депутатът определи финансовата рамка като "безразсъдно харчене" на пари

24.11.2020 | 21:35 Редактор: Ралица Братанова

Парламентът реши през 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде 300 лв., а рекордните над 5,3 млрд. лв ще отидат за здраве. Управляващите определиха бюджета като подкрепящ.

"Този бюджет нито е подкрепящ, нито е социален. Безразсъдно се харчат пари. Като безразсъден го обявиха и експерти икономисти", коментира депутатът от БСП Георги Гьоков в "Денят ON AIR".

По думите му управляващите са отхвърлили редица социални предложения като преизчисляването на пенсиите и увеличаването на парите за майчинство, а единственото, което са направили, е да увеличат минималната пенсия. 

"Нищо лошо в това да се вдигне пенсията, само че не чрез осигурителната система, а чрез системата за социално подпомагане", посочи депутатът.

Според него цялата философия на бюджета е сбъркана

"Нискодоходните групи плащат сметката в социалната система, в здравната система, плащат къде ли не. А тежестта на вноските на високодоходните групи става все по-малка", заяви Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от левицата коментира и мнението на БСП относно частичния локдаун.

"Управляващите хвърлиха страшно много пари в посока овладяване на икономическата криза, пък и здравната система, но парите са хаотично разпределени и не решават проблеми. Мерките са недостатъчни", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК