Тръмп позволи прехвърлянето на властта на Байдън

Службата за общи административни въпроси е информирала новия президент за готовността си да започне процедурата

24.11.2020 | 09:50 Редактор: Радостина Димитрова

Доналд Тръмп отстъпи - президентът даде зелена светлина за началото на процеса по преход на властта към бъдещата администрация на Джо Байдън.

Въпреки че даде тласък на предаването на властта, президентът Доналд Тръмп не призна директно своята загуба. Тръмп обеща да продължи да оспорва изборите, но нареди на федералната агенция, контролираща процеса и Емили Мърфи, която я оглавява, да направят всичко необходимо за осъществяването на прехода.

"За доброто на нашата страна препоръчвам на Емили и нейния екип да направят това, което трябва да се направи, по отношение на първоначалните протоколи. Заявих на моя екип да направи същото", написа Тръмп в Twitter.

Емили Мърфи е изпратила писмо, с което информира екипът на Байдън, че пътят към прехода е отворен. С това решение администрацията му получава достъп до федералните ресурси и фондове, необходими за прехода към властта.

Зелената светлина идва две седмици, след като Джо Байдън беше обявен за победител на президентските избори. Мърфи обаче е категорична - забавянето не е в следствие на натиск от Белия дом.

"Получавах обаче заплахи онлайн, по телефона и по пощата, насочени към моята безопасност, тази на семейството, персонала и дори домашните ми любимци, в опит да ме принудят да взема това решение прибързано", заяви Мърфи.

Екипът на Байдън приветства решението и старта на процеса на преход, който ще позволи на новия президент да положи клетва на 20 януари. Вчера станаха ясни и няколко от ключовите номинации и назначения в сферата на националната сигурност и външната политика.

Намеренията на Байдън са де се обгради от свои колеги годините му в администрацията на Обама като Антъни Блинкен.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК