В САЩ започват да лекуват Ковид-19 с терапията на Тръмп

Американската агенция по храните и лекарствата е дала одобрение за лечението

22.11.2020 | 12:49 Редактор: Радостина Димитрова

Заразените с Ковид-19 в Съединените щати надхвърлиха 12 милиона. На този фон властите одобриха употребата на препарата Регенерон за лечение на вируса.

Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата издаде спешно разрешение на терапията със синтетични антитела, на която беше подложен и президентът Доналд Тръмп.

Коктейлът на Регенерон е комбинация от две моноклонални антитела. Това са лабораторно създадени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори с вредните патогени. Целта на коктейла е да блокира действието на Ковид-19.

"Антителата са прикрепят към ключов протеин на вируса. Той отслабва и става по-податлив на лечение", обясни д-р Шарън Уелбел.

От федералната агенция по храните и лекарствата са оптимистично настроени относно лечението. Според тях с него ще се избегне големия броя хоспитализирани пациенти и ще се облекчи натиска върху здравната система.

От Регенерон също са уверени в ефикасността на терапията, за чиято разработка са получили 500 милиона долара от американското правителство.

Проучванията показват, че терапията е ефективна, когато се прилага рано след поставяне на диагнозата. Коктейлът също така не може да се прилага на пациенти, които вече са в тежко състояние. Той се използва само при хора с леки до умерени симптоми на коронавирус, както и при пациенти от рисковата група. Такъв беше случаят с президента Доналд Трмъп, който се подложи на експерименталното лечение, след като даде положителен тест за Ковид-19. 

След като беше изписан от болницата, Тръмп заяви, че иска да предостави лечението на всички американци безплатно. На този етап обаче компанията не е произвела голямо количество от препарата.

До края на месеца ще са готови дозите за около 80 000 пациенти, а до 31 януари следващата година за 300 000 пациенти. По-рано този месец американската агенция по храните и лекарствата одобри спешно още едно лечение на Ковид-19 с антитела.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК