Фон дер Лайен: Инвестициите във ваксини трябва да продължат

Председателят на ЕК заяви, че е важно да се запазят мерките за икономическа подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо

20.11.2020 | 16:47 Редактор: Георги Камарашев
Фон дер Лайен: Инвестициите във ваксини трябва да продължат

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че Европа трябва да продължи да инвестира, за да гарантира, че ваксините срещу Ковид-19 ще могат да се произвеждат и разпространяват на достъпни цени.

Говорейки преди предстоящата среща на Г-20, Фон дер Лайен посочи, че 94 държави с високи доходи и 92 държави с ниски и средни доходи са потвърдили ангажимента си към международния механизъм COVAX, глобална инициатива, насочена към работа с производителите на ваксини, за да се осигури равностоен достъп по целия свят до безопасни и ефективни ваксини срещу коронавируса.

"Ще кажа също така на предстоящата среща на лидерите от Г-20, че е важно да се запазят мерките за икономическа подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо", допълни тя.

Шефът на ЕК посочи, че Европейският съюз ще бъде домакин догодина на световна среща на върха и добави, че "се надява", че при управлението на Джо Байдън, САЩ също ще се присъединят. "САЩ подкрепят заключенията от Парижкото споразумение и се надявам, че те ще се присъединят към климатичното споразумение", заключи тя.

Две ваксини срещу Ковид-19 може да бъдат на пазара в края на декември, oбяви Фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските лидери. Това ще стане, ако те получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Преди срещата на групата на 20-те най-богати държави, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък определи мораториума за дълга, договорен от Г-20, като "добра стъпка в правилната посока“, но е убеден, че той ще трябва да бъде продължен и след средата на 2021 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК