Заев: Най-добрият ни приятел ни блокира, нямаме териториални претенции

"Искам да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски", заяви премиерът

20.11.2020 | 11:24 Редактор: Ралица Братанова
Заев: Най-добрият ни приятел ни блокира, нямаме териториални претенции

Македонският премиер апелира за приятелство, обич и разбирателство между двата съседни народа в обширното интервю, което Зоран Заев даде специално за "Дойче веле". Показателно е, че Заев  се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари".

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство”, казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в “опитите на българската страна да определя историята”.

Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

“Имаме прекрасен договор”, казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти”.

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени:

“Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре”. Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира”, той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени”, допълва македонският премиер.

“Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски”, споделя той и продължава:

“Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство”.

Според Заев българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците”.

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа”. В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем”:

Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми.”

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Каракачанов? - пита журналистът Борис Георгиевски. В отговор премиерът на Северна Македония казва, че според него българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов: Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да искаш!“.

Заев още веднъж повтаря, че Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. А по отношение на общата история македонският премиер казва:

"Тя съществува и е реалност. От тази обща история са възникнали българите и македонците, българският и македонският език“. На тази основа трябва да се гради приятелство и братство, да се търси обичта, която отваря път към бъдещето, а не към раздори, смята Заев.

"Дано накрая разумът надделее и от двете страни на границата"

По-нататък в интервюто Заев накратко споменава болезнената тема за паметниците и мемориалните плочи и обобщава: "Заедно с целия мой народ аз работя за укрепване на приятелството и братството на двата народа. Но нещо, което е изгубено от десетилетия, няма как да се постигне за две години. Трябва допълнително време и това зависи от нас“.

Според него ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от спечелването на повече гласове за победа на следващите избори. Но любовта към родината и към народа не е спринт на 100 метра, образно се изразява Заев и обяснява:

"Политиците имат отговорност да мислят за бъдещето на своята страна и на своя народ“. Заев знае, че като дясна партия, ориентирана към национализъм, българската ВМРО на Каракачанов има своите приоритети. Но все пак изразява личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

7
1 rate up comment rate down comment 0
Rusen
преди 2 месеца
Що е юнак (ударението на ю) се е маке , що е маке се е ла.йно !!! Българска поговорка. Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 2
Make
преди 2 месеца
Оставаме МАКЕДОНЦИ не ни трябва европа Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
Повече
преди 2 месеца
Докато произнасят "македонски народ и език",а не Северно македонски, ЩЕ Е ТАКА!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Кико
преди 2 месеца
Защо стройте бутафорни сгради, да докажете че сте потомци на Филип и Александър Македонски. Но забравяте че те са думали на майчиния си език - гръцки! Наглост а е присъща на простаци те, нали! Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
От устата на този еквилибрист,са излизали думи определящи българите като:Монголи,татари,зловещи окупатори и още стръв с която е подлъгвал македонците от гр. Струмица през 2005 година по време на предизборната си кампания за кмет на този град.Днес този индивид,по най йезуитски начин моли да го подкрепим за ЕС,както сторихме преди време за влизането му в НАТО. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
Бойко Борисов
преди 2 месеца
Чудя се за изборите през март дали да не номинирам моjот голем приjтел и брат Зоран Заев за премиер министър на България Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 2 месеца
Какъв е този зор да им се натрапваме? Сигнализирай за неуместен коментар