Македонският език съществувал от няколкостотин години

Академията на науките в страната установи, че македонски диалекти имало и извън границите ѝ

16.11.2020 | 21:05 Редактор: Радостина Димитрова
Македонският език съществувал от няколкостотин години

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) изрази подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат вестниците "Нова Македония" и "Вечер".

Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континуитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континуитет (македонският език е съществувал няколкостотин години), се казва в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците, пише вестник "Вечер", цитиран от БНР. Самото приемане на преговори по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на фактите.

И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава, пише вестникът.

"Вечер" отбелязва, че македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени.

"Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис", пише изданието.

Малески няма дилема, че македонците са българи, той написа това и в статия през април тази година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Onq s konq
преди 3 години
СЪЩЕСТВУВА ОТ НА БАБА ТИ ПРАСКОВАТА.Тия *** ли са или се правят на ***.Блокада до дупка,докато не приэнаят истината.Писна ми,егати тъпите макета.Кви братя са ми тия кви пет лева. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Македонците,са доказаните йезуити на Балканите.Очаквам тези циркаджии, утре да напишат с едри букви в таблоидите си,че Хр.Ботев е натурален македонец. Сигнализирай за неуместен коментар