ЕС с още санкции срещу Беларус заради погазването на протестите

Жозеп Борел заяви, че властите в Минск отказват да разговарят с ЕС

20.11.2020 | 07:56 Редактор: Юлия Христова
ЕС с още санкции срещу Беларус заради погазването на протестите

ЕС се подготвя да разшири санкциите срещу Беларус, заради погазването на протестите срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко. Това съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни, че това е било поискано от повечето европейски страни. По неговите думи се предвижда ЕС да въведе санкции за организации и дружества от Беларус. Борел добави, че по много въпроси отношенията между ЕС и Минск ще бъдат понижени от политическо на техническо равнище.

Върховният представител заяви, че властите в Минск отказват да разговарят с ЕС и не предприемат никаква положителна стъпка в последните месеци. Той поясни, че санкциите предвиждат забрани за пътуване и запор на имущество.

От август досега ЕС на два пъти наложи санкции срещу граждани на Беларус, включително на Лукашенко. Борел днес съобщи, че е предал на европейските правителства предложение за преразглеждане на отношенията с Минск, пише "Монитор".

Той допълни, че Съветът на ЕС ще разисква отново през декември отношенията със САЩ. По неговите думи днес въпросът е бил обсъден, но предстои обособяването на общ европейски подход за задълбочаване на сътрудничеството със съюзниците от САЩ. Надявам се на общ подход, не очаквам да говорим с един глас, но да казваме едно и също, поясни Борел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК