ЕС санкционира представители на беларуските власти, сред тях и Лукашенко

Наказанията се изразяват в забрана за пътуване в Общността и замразяване на активи

06.11.2020 | 22:45 Редактор: Ралица Братанова
ЕС санкционира представители на беларуските власти, сред тях и Лукашенко

ЕС добави 15 представители на беларуските власти, сред които Александър Лукашенко и неговият син и съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко, към списъка със санкционираните лица заради смазването и сплашването на мирните демонстранти, членове на опозицията и журналисти след президентските избори в страната. 

Санкциите се изразяват в забрана за пътуване в Общността и замразяване на активи. В допълнение, на граждани и фирми от ЕС се забранява да предоставят средства на включените в списъка лица. 

Путин засилва подкрепата към Лукашенко на фона на неспирните протести в Беларус, пише BloombergTV.bg.

На 2 октомври ЕС постави в черен списък на 40 белоруски длъжностни лица заради оспорваните президентски избори на 9 август, като същевременно спести самия Лукашенко с мотива, че този жест може да му помогне да го подтикне да започне „приобщаващ национален диалог“.

Вместо това беларуският режим продължи понякога насилствените репресии срещу протестиращите. Това накара външните министри на ЕС да обещаят на 12 октомври да разширят черния списък, като добавят в него и  Лукашенко. След последния ход на ЕС общият брой на подлежащите на ограничителни мерки става 59. 

Лукашенко, който е на тази длъжност от 26 години, положи клетва за шести мандат на 23 септември.

Западните правителства отказват да признаят неговата легитимност, докато лидерът на опозицията в изгнание Святлана Тихановска заяви, че тя е единственият легитимен лидер, избран от белоруския народ