Пандемията води до радикализация в средите на антиваксърите

Аргументите им са, че ваксините вредят на здравето или даже причиняват смърт

18.11.2020 | 23:38 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията води до радикализация в средите на антиваксърите

Противници на ваксините има отдавна. Преди няколко години те се активизираха, когато ставаше дума за имунизации срещу морбили (дребна шарка). Аргументите им са, че ваксините вредят на здравето или даже причиняват смърт. Много често тези хора са свързани със средите на различни изцелители и с привържениците на хомеопатията.

В условията на сегашната пандемия антиваксърите се мобилизират за борба с потенциалните нови ваксини срещу коронавируса. На многобройни сайтове в интернет се изказват всевъзможни твърдения, че гражданите били съзнателно мамени относно честотата и тежестта на страничните въздействия от ваксината, пише "Дойче веле".

Редовно се говори също, че зад кампанията по ваксиниране всъщност се криели огромни икономически интереси. Стига се дори дотам да се твърди, че изобщо нямало никаква нужда от ваксина срещу коронавируса, понеже той можел да бъде лекуван с хомеопатични средства.

Вестник "Ди Велт“ представя специалиста по УНГ Кристиан Люберс от баварския град Вайлхайм, който от дълги години насам си има работа с антиваксъри. Често му се налага да коригира проблеми, възникнали в резултат на грешни или безполезни лечения с хомеопатични средства, затова добре познава аргументите на хората от тези среди.

Незачитане на медицинските достижения

"Характерни за тях са егоистични и направо анекдотични възгледи за здравето“, казва Люберс и пояснява: "Все ми разказват истории как някой си човек някъде бил помогнал някому другиму с някакви хомеопатични хапчета. Същият модел на аргументация се пренася сега и върху ваксините. Особено опасна е комбинацията от анекдотичен поглед над здравните проблеми и принципно недоверие към научните медицински достижения. Третата фаза от клиничните изследвания на новите ваксини, според тези хора, няма никаква доказателствена стойност, докато разказите з  някакви единични случаи на хора, които се били излекували с някакво си хомеопатично средства, явно се възприемат като железен аргумент“, казва Люберс.

Към това се добавя и принципното непознаване на методиката на работа в природонаучните дисциплини. По думите на Люберс:

“Науката се сблъсква с трудности и не е в състояние да представи абсолютни и крайни истини. Това заключение обаче се използва като повод, за да се поставя под съмнение науката изобщо“.

За голяма част от антиваксърите е характерна и вярата в чудодейни средства за лечение. Много от тях са убедени, че те самите са видели или преживели как някакво си средство предизвиква чудодейно изцеление. Като доказателство привържениците на конспиративни теории нерядко изтъкват аргумента, че фармацевтичното лоби съзнателно унищожавало алтернативната медицина поради личната си икономическа заинтересованост. Според експерти, хората, които безрезервно вярват на алтернативната медицина, много по-лесно се поддават на конспиративни теории от онези, които се доверяват на класическата медицина.

Противниците на ваксините се радикализират

Сегашната пандемия от коронавирус води до радикализация и мобилизация в средите на антиваксърите и привържениците на конспиративни теории. Съпротивата е насочена предимно срещу методите на класическата медицина и задаващата се възможност за ваксиниране срещу коронавируса.

Службите за сигурност в Германия със загриженост констатират, че на демонстрациите, на които се събират противници на мерките срещу пандемията, има най-различни хора – от привърженици на хомеопатията, през антиваксъри, та до врагове на държавното устройство с предимно дясноекстремистки уклон. Радикалната реторика на последните се опитва да внуши на хората, че държавата ще въведе задължително ваксиниране чрез промяна в Закона за защитата от инфекции. В случая се залага на създаването на паника сред хората.

Тези аргументи са характерни например за дяснопопулистката "Алтернатива за Германия“ (АзГ), която редовно говори за „принудително ваксиниране“ и стига дори дотам да използва откровено антисемитски лозунги, за да мобилизира срещу ваксините. Местната организация на АзГ в Залцгитер, например, публикува в своя канал в социалната мрежа "Телеграм" фотомонтаж, на който изречението, стоящо над входа на нацистки концлагер "Работата те прави свободен“ е видоизменено във "Bаксинирането те прави свободен“.

Какво подхранва вярата в конспиративни теории? Ето какво казва пред "Тагесцайтунг" психоложката Пиа Ламберти, написала заедно с колежката си Катарина Нокум книгата: "Как конспиративните теории определят нашето мислене“:

"На първо място това е растящата потребност у мнозина да се чувстват уникални и да се разграничат от масата. Хората, които вярват в конспиративни теории, са убедени, че притежават нещо като тайно познание, което им позволява да прозрат истината за нещата. А всеки, който не го познава, се обявява за наивен, заслепен, слуга на системата или дори за враг. Тази гледна точка позволява на определени хора да се смятат за превъзхождащи останалите и да се чувстват по-ценни."

Опростенчески поглед към света

Втората причина, според Ламберти, се дължи на "на контрол“. Хора, които са преживели радикални и драматични събития в живота си или пък значителни промени в трудовия си живот, страдат от загубата на контрол. Конспиративните разкази сочат един ясен враг, те са опростенчески поглед над света, черно-бяло мислене, вместващо се в структури като „ония там горе“ и „ние, долу“. А това създава някакво усещане за сигурност и спокойствие в несигурни времена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК