Остри критики заваляха след решението на Тръмп за изтегляне на военни

Планът трябва да бъде осъществен до 15 януари

18.11.2020 | 14:40 Редактор: Ивет Арабова

Два месеца преди да напусне Белия дом президентът Доналд Тръмп изтегля част от американските военни части от Афганистан и Ирак. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува решението. 

2 500 - по толкова американски военни части ще останат на територията на Афганистан и Ирак. От Пентагона обявиха, че планът за намаляването на войските в двете страни трябва да бъде осъществен до 15 януари - само пет дни преди официално властта да бъде предадена на новия президент Джо Байдън. Изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър заяви, че решението отразява желанието на Тръмп да върне у дома войските. 

Ходът обаче не отговаря на амбицията на Доналд Тръмп да изтегли всички военни от Афганистан до Коледа, но го приближа до изпълнението на предизборното му обещание да сложи край на американската намеса в конфликтите в чужбина. Изтеглянето обаче предизвика остри критики. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че цената на изтеглянето може да се окаже висока. Недоволство дойде и от лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, който обикновено е съюзник на Тръмп. 

"Последиците от преждевременното излизане от Афганистан вероятно ще бъдат дори по-лоши от оттеглянето на президента Обама от Ирак през 2011 г., което подхрани възхода на "Ислямска държава" и нов кръг от глобален тероризъм", смята Макконъл.

Американските сили са в Афганистан от 2001 г. В отговор на атентатите от 11 септември, извършени от базираната тогава в Афганистан терористична организация "Ал Кайда", водената от Съединените щати коалиция свали режима на талибаните. Впоследствие те се прегрупираха и се превърнаха във въстаническа сила, която към 2018 г. беше активна в повече от две трети от страната. През февруари тази година Вашингтон подписа споразумение за мир с ислямското военно движение.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК