Турция не смята да затваря границите с България и Гърция

В Словения удължиха извънредното положение до 17 декември

17.11.2020 | 19:09 Редактор: Ивет Арабова

Турция не предвижда затварянето на граничните си пунктове с България и Гърция. Медици в Одрин призоваха за затваряне на границата заради скока на новите случаи. Причината според тях са идващите да пазаруват българи. Но властите в пограничния град са категорични, че са взети мерки. 

"На идващите от съседни държави се раздават маски, дезинфектанти, брошури и обяви във връзка със задължителните епидемиологични мерки. Брошурите са на български език. В граничния град екипи на общината и полицията следят за носене на маски и да няма струпване", обясни директорът на областната дирекция по здравеопазване в Одрин Исках Йълдъръм.

В същото време Сърбия ограничава работата на кафенетата, нощните клубове, ресторантите, както и на търговските центрове и магазините до 21 часа. Мерките ще бъдат до 1 декември, когато правителството отново ще ги обсъди. 

Австрия затяга мерките срещу коронавируса до 6 декември, за да предотврати претоварването на здравната система. Свободното движение навън без основателна причина е забранено. Разрешени са само срещите с един човек или членовете на едно семейство навън. Мерките допълват тези от 3 ноември, когато затворени бяха заведенията, театрите, музеите и фитнесите, а хотелите спряха да приемат туристи. Работят само магазините за хранителни стоки, при това с ограничено работно време от 06:00 до 19:00 часа. 

В Испания случаите на новозаразени намаляват. Страната е на второ място след Франция по брой новозаразени в Европа. В края на октомври Испания наложи шестмесечно извънредно положение, като даде на отделните региони право да въвеждат вечерен час и да ограничават придвижването. Германия също отчита по-малко нови случаи, а Словения удължи извънредното положение до 17 декември.
 
Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК