Дипломат: Скопие ще се отдалечи от нас, ако продължаваме с тази политика

Ще блокира ли България пътя на Северна Македония към ЕС?

16.11.2020 | 21:55 Редактор: Ралица Братанова

Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и страната няма да започне преговори с ЕС, въпреки позитивното решение, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Спорът между София и Скопие продължава, а изходът остава неясен.

"Северна Македония ще продължи да се сближава с останалите страни от Югоизточна Европа. Ако продължаваме с тази политика, Скопие ще продължи да се отдалечава от нас", коментира бившият дипломат Стефан Стоянов в "Денят ON AIR".

Според него най-правилната политика има две отделни писти. Едната, в която трябва да работи за политическите връзки, икономиката, човешките права и военното сътрудничество. Когато държавата работи успешно в тези области, тогава на другата писта, където са учените и културните деятели, те да се проявят.

"Ако тази държава направи благоприятна почва, същите хора ще се явят и ще могат да оказват влияние върху обществото в Северна Македония", посочи още дипломатът пред Bulgaria ON AIR.

Стоянов заяви, че няма резон в твърдението, че България прави услуга на Русия с позицията си спрямо Скопие.

"Въпросът е това виждане за резултата, който искаме да постигнем, как ще го постигнем. Дали по интелигентен и разумен начин или със средства, които не са в наша полза и ще ни нанесат вреда", добави Стоянов.

По думите му, каквото и да се опитваме да обясняваме на Европа, надали някой ще ни обърне сериозно внимание, тъй като тя вече има отношение по тези въпроси.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
2 rate up comment rate down comment 1
Жорко
преди 3 години
Не ни трябват да се отдалечават колкото си искат Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Македонците не са близо до нас. Учили са ги да ни мразят 70 години. Крайно време е да спрем да се преструваме че имаме полза от подкрепата за Македонско членство в ЕС. Самия ЕС няма полза от Македония и Франция много добре го показа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вече са далеч от нас и няма никакво значение. Не можем да направим компромис повече в ущърб на нашия народ, заради някой, който се е отрекъл от България. Сигнализирай за неуместен коментар