"Войната в пясъците" се възражда отново след 30 години затишие

Регионът е обект на ожесточени боеве след анексирането му от Мароко през 1975 г.

13.11.2020 | 22:46 Редактор: Юлия Христова

Дълбоко замразеният конфликт в Западна Сахара, т.нар. "Война в пясъците" - избухна отново преди часове, след като Мароко се опита премахне търговската блокада, наложена от движението за независимост в региона, поставяйки началото на първите големи сблъсъци от 1991 г. насам, предава Bloomberg.

Мароканската армия заяви, че е изстреляла противотанково оръжие, за да отблъсне атака срещу военен гарнизон в спорната територия, извършена от подкрепяния от Алжир Фронт Полисарио. С действията си Мароко заплашва да разтрогне споразумението за прекратяването на огъня, постигнато преди три десетилетия и договорено от ООН, довело до края на т.нар. "Война в пясъците".

Мароко заяви, че нейните военни сили са "неутрализирали врага", след като Полисарио е ударил военни позиции край Махбас. Не се споменава за жертви от двете страни.

Продължителните сражения биха поставили регионалните гиганти Мароко и Алжир на противоположни страни в конфликта, особено сега, когато Рабат и Алжир са изправени пред заплахата от възобновqване на антиправителствени вълнения.

Простирайки се по брега на Атлантическия бряг и богата на скъпоценни материали, Западна Сахара е по-голяма като територия от Великобритания. Регионът е обект на ожесточени боеве след анексирането му от Мароко през 1975 г. и изтеглянето на бившите колониални сили на Испания. Спорадичните боеве между Мароко и Полисарио отнеха живота на около 9000 души в рамките на 16 години.

Очевидната ескалация дойде няколко часа, след като Рабат заяви, че мароканската армия ще разпръсне десетки поддръжници на Полисарио, които от седмици блокират търговията в Гуергуерат- важен търговски център в Западна Африка. Гуергуерат се намира в югозападната част на оспорваната територия - на стотици километри от Махбас.

В изявление на военните сили на Мароко се посочва, че предприемат операция "без настъпление“, която "спазва ясни правила за ангажиране по договора“, избягвайки контакт с цивилни, като използването на огнестрелни оръжия ще бъде сведено само до самозащита, пише bloombergtv.bg.

Полисарио заяви, че военните му части са "реагирали адекватно“, след като Мароко е "отворил три нови пробива“ в пясъчната стена, която разделя територията между фронта за независимост и контролираните от Мароко западни територии на Сахара.

Референдумът за самоопределение за цялата територия, част от споразумението на ООН, непрекъснато се отлага, главно поради спорове за това кой има право да гласува.

Мароко, която отчете по-слаб от очаквания икономически растеж дори и преди пандемията от Ковид-19, е инвестирала в територията и планира да изгради пристанищен проект на стойност един милиард долара.

Офанзивата срещу Гуергуерат се равнява на обявяване на война, тъй като така се "подкопава окончателно споразумението за прекратяване на огъня от 1991 г.“, обвързващо двете страни, съобщава Sahara Press Servicе, позовавайки се на изявление на лидерите на Полисарио.

Фронтът Полисарио призовава за пълна военна мобилизация за стартиране на "нова и решителна фаза“ в стремежа към независимост.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК