Ковачев: Ако няма разбирателство между София и Скопие, процесът може да се отложи

Скопие не получи "зелена светлина“

13.11.2020 | 21:40 Редактор: Юлия Христова

Към вето за ЕС на Скопие ли вървим? Позицията на българското правителство за членството на Република Северна Македония остава непроменена. Какво предстои във вторник, защо се чака датата 17 ноември?

"Има Съвет на външните министри, където, ако имаше разбирателство и някакво решение между София и Скопие, трябваше да се даде "зелена светлина“ за първата междуправителствена конференция. Но, явно това няма да се случи. Аз бих го нарекъл, че това е отлагане на процеса. Зависи от Скопие“. Това каза в предаването "Брюксел 1“ евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

"Ако изведнъж, през този уикенд решат, че ще приемат истината, ще променят учебните програми и младите поколения няма да бъдат обучавани в манипулирана история, няма да се мразим, ще намалят риториката и ще се опитат в техните медии да не е толкова антибългарска, може да има до вторник друго решение. Но дали е реално в следващите дни да се промени нещо? Аз не виждам голяма възможност“, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR  Андрей Ковачев.

"Има и Съвет на лидерите на правителствата. Ако между срещата на външните министри и Съвета също няма никакво развитие, то ще остане за Португалското председателство догодина от януари. Ако не се случи по време на Португалското председателство, остава за следващото - на Словения и т. н.“, очерта перспективата на отношенията между София и Скопие Андрей Ковачев.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ в събота,  14 ноември, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК