България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Анекс към договора ни със Скопие едва ли би имал радикално значение

Според проф. Иван Илчев без практически стъпки нещата трудно ще се променят

11.11.2020 | 09:05 Редактор: Ралица Братанова

Пътят на Северна Македония към Европа продължава да бъде неясен. Премиерът Зоран Заев пристигна в София, за да разговаря с българския си колега Бойко Борисов. България блокира пътя на съседката си към ЕС. Причината е в това, че изискванията на страната ни не са изпълнени от западната ни съседка. 

"Усетих желание и от двамата премиери да се топлят край огъня, но да седят достатъчно далеч от него, за не ги изгори. Много малко се каза за истински спорните въпроси. Положително беше това, че се говореше за икономика", коментира историкът проф. Иван Илчев в "България сутрин".

Канцлерът Ангела Меркел призова Зоран Заев и Бойко Борисов да се разберат помежду си. Според проф. Илчев за Германия нашият спор обаче е много дребен.

"За това неразбиране на същността на спора сме си виновни само ние. Какво сме направили ние, за да убедим Германия, че имаме основание за този спор? Нищо", категоричен бе той.

Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заговориха за анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г., който да бъде гаранция за изпълнението споразумението между двете държави.

"Дълбоко се съмнявам, че един анекс би имал радикално значение. Документи може да има, но докато няма практически стъпки, нещата трудно ще се променят", посочи проф. Илчев пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му промени трудно ще има, защото Северна Македония няма особени интереси да извършва търговия с нас и да развива икономически отношения с България, тъй като нейният поглед е насочен към западните държави.

"Каквото и благоприятно решение за нас да постигнем в комисията, то ще си остане на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не възприеме поне някои от нещата", посочи историкът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
2 rate up comment rate down comment 0
Манолов
преди 2 месеца
Най-необходими са практически стъпки, НО, след като е пропуснато, сега е необходим писмен документ, който да фиксира изискванията ни и СРОКОВЕ за изпълнението им от Северна Македония; добре направен, приет от македонците анекс може да свърши това, да бъде по-силно ПИСМЕНО подканяне към тях, както и разяснение на спора и пътя за решаването му пред Германия и др. А Германия, от коята например СССР отне Източна Прусия и я превърна в Калининградска област, много добре знае, че спорът не е "дребен". Сигнализирай за неуместен коментар