Ще наложи ли България вето на преговори за членство на Северна Македония?

"Тя е пълноправен член на НАТО, ние споделяме всяка информация", каза Георг Георгиев

10.11.2020 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов посрещна премиера на Северна Македония Зоран Заев в София за срещата на върха от инициативата Берлински процес, на която тази година двете държави са съдомакини.

Ще наложи ли България вето на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС?

"Това е опция, която стои на масата, но в случай, че не настъпи никакво разведряване в разговорите между двете страни. За съжаление, към момента не наблюдаваме значителна промяна в поведението на нашите колеги от Северна Македония по отношение на това, което ние определяме като "червени линии", каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му няма параметър, по който България да не спазва Договора за добросъседство.

"От наша страна можем да изброим множество такива, които виждаме системно непоследователно поведение от страна Република Северна Македония, и то поредица точки. Като стартираме с работата по Коридор №8, преминем през инвестициите и завършим до клаузите за езика и добросъседството. Онова, което България е поела като ангажимент, е да споделя опит със Северна Македония по отношение на европейското ѝ членство, да я подкрепя по отношение на членството ѝ в Алианса", допълни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че държавата ни няма никакво отклонение и сме направили всичко.

"Република Северна Македония е пълноправен член на НАТО, ние споделяме всяка информация, всяко знание и опит по отношение на евроинтеграцията. Но продължаваме да виждаме по какъв начин България бива третирана в Северна Македония. Берлин е не само наш приятел, но и държавата ни дългогодишен член на ЕС. Страна, която е отстоявала позициите си по всяко време. Не бива да се бърка нашето приятелско отношение със слабохарактерност", категоричен е зам.-министърът.

Георг Георгиев допълни, че България има клаузи, за които няма да отстъпи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК