Борисов: Потвърждаваме ангажираност за развитието на Западните Балкани

Премиерът посреща колегата си Зоран Заев за срещата от Берлинския процес

10.11.2020 | 14:19 Редактор: Ивет Арабова

Премиерът Бойко Борисов посрещна северномакедонския си колега Зоран Заев в София, където се проведе срещата на върха от инициативата Берлински процес. Дебатът се проведе онлайн. Малко преди началото на срещата Борисов съобщи, че тестът му за коронавирус е отрицателен. 

"Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“, заяви премиерът.

Лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов подчерта, че България е водена от желанието си да помогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, за укрепване на добросъседските отношения и регионалните сигурност и сътрудничество. Премиерът е обявил, че основен акцент трябва да бъде поставен и на евроинтеграцията на Западните Балкани.

На този етап България обяви, че няма да подкрепи западната ни съседка по пътя ѝ към Европа, тъй като Северна Македония не спазва добре Договора за добросъседство.

"Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план“, категоричен бе Борисов. По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие обединиха усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките ѝ аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. 

"Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

Българският премиер изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК