Захариева: Добросъседските отношения са гаранция за сигурност на Западните Балкани

Вицепремиерът проведе видеоконферентна среща с министрите на външните работи от Берлинския процес

09.11.2020 | 22:25 Редактор: Ралица Братанова
Захариева: Добросъседските отношения са гаранция за сигурност на Западните Балкани

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди българската подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, като призова Република Северна Македония към добросъседство, изпълнение на двустранните договори и решаване на отворените въпроси с България.

"България е била, е и ще продължава да бъде една от държавите, които поддържат страните от Западните Балкани, включително Република Северна Македония,  по европейския им път. Но те също трябва да поемат своята отговорност. Трябва двете страни с дух на добра воля да придвижим напред отворените въпроси, така че след 30 години някои други министри, някои други премиери да не преживяват същото, което преживяваме ние“.

Това заяви министър Захариева след края на видеоконферентната среща днес на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани, на която тя бе домакин заедно с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Тази година домакинството на процеса за първи път е поето от две страни –  България - член на ЕС, а другата – Република Северна Македония, е страна от Западните Балкани.

"Ние поехме отговорно съвместното домакинство на процеса с твърдата убеденост, че това е признание за регионалната принадлежност на инициативата, както и още една стъпка към постигането на целите от Софийската среща ЕС-Западни Балкани през 2018 г. за ускоряване на регионалното сътрудничество в сферата на икономиката и свързаността във всичките й аспекти“, заяви Екатерина Захариева.

Тя подчерта ролята на добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти за гарантирането на стабилността на региона на Западните Балкани.

"Добросъседството е хоризонтален критерий. Това е с цел, когато седнем на една маса, да няма отворени въпроси между държавите членки“, каза  Екатерина Захариева, според която от държавите кандидатки не бива да бъдат привнасяни нерешени проблеми в ЕС. Външният ни министър подчерта, че подписаният между България и Република Северна Македония през 2017 г. Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество, ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне на разпоредбите му, има всички гаранции да бъдат решени отворените въпроси.

"Сега добросъседството и солидарността са ни нужни повече от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавируса", каза външният ни министър. Тя посочи България като добър пример -  страната ни пренасочи официалната си помощ за развитие, за да подпомогне трети страни, включително партньорите от Западните Балкани в борбата с коронавируса, и изпрати хуманитарни помощи. Европейският съюз също потвърди ангажимента си към региона като включи Западните Балкани в Плана за възстановяване на Европа и мобилизира за 6-те страни повече от 3,3 млрд. евро за възстановяване и за борба с коронавируса.

Инициираният от Германия Берлински процес е създаден с цел да бъде подпомогната европейската интеграция на страните от Западните Балкани чрез повече икономика и свързаност.

Улесненото движение на стоки, услуги, капитали и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни – конкурентноспособни, особено в кризисно време като сегашното. За съжаление от София до Скопие още пътуваме по-дълго, отколкото от София до Лондон. Същото е и от Тирана и Подгорица», каза външният ни министър.

В разговорите днес участниците поставиха акцент именно върху свързаността на младите хора и ролята на гражданското общество. Както подчерта министър Захариева, младите хора са тези, които ще градят споделеното европейско бъдеще на региона. Във видеоконферентната среща бяха дискутирани и по-голямата свързаност между икономиките и бизнеса и създаване на общ регионален пазар, подобряване на регионалното сътрудничество в областта на екологията и инфраструктурата.

Екатерина Захариева и Буяр Османи благодариха на германския външен министър Хайко Маас, който също участва във видеоконференцията, за инициирането на Берлинския процес, както и за активността на Германия в подкрепата й за европейската интеграция на Западните Балкани.

Срещата на външните министри е утвърден формат в рамките на Берлинския процес, който предшества и подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. Във видеоконферентната среща днес освен съвместните домакини на процеса и Германия, участваха  министрите на външните работи от страните от Западните Балкани, както и външните министри на Австрия, Полша, Гърция, Хърватия, високопоставени представители на Франция, Италия, Великобритания, еврокомисарите Оливер Вархеи и Мария Габриел, както и генералните секретари на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO) Джуро Блануша.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК