Американските служби: Вотът категорично не е фалшифициран

Тръмп твърди, че 2,7 млн. бюлетини за него са заличени

13.11.2020 | 14:15 Редактор: Георги Камарашев

Последните президентски избори в Съединените щати са били най-сигурните в американската история. Липсват всякакви доказателства за фалшифициране на вота. Това твърдят представители на щатски и федерални изборни органи, участващи в организацията и произвеждането на изборите, както и на компании, обезпечаващи технически вота. 

Но настоящият президент Доналд Тръмп твърди, че 2,7 млн. бюлетини за него са заличени

"Макар да знаем, че има много неоснователни твърдения и дезинформация относно процеса на нашите избори, можем да ви уверим, че имаме най-голямо доверие в сигурността и целостта на вота и вие също трябва да имате", гласи съобщението на американските служби.

То е директно опровержение на твърденията на Тръмп. А междувременно магистратите в Мичиган, Джорджия и Пенсилвания разглеждат исканията на щаба му за масирани измами на вота.

Към момента Байдън има около 5 милиона и 300 повече гласа от Тръмп, или 3,4% повече. Той взима и щата Аризона с неговите 11 електорски гласа. Предизборният щаб на Тръмп още преди няколко дни подаде съдебен иск с аргумента, че някои бюлетини, подадени там в деня на изборите, не са били преброени и сега настояват за ръчно проверяване. 

Към момента демократът има 290 гласа от общо 538-те в Избирателната колегия. За да стане президент му трябват 270.

А източници от Белия дом твърдят, че когато Байдън бъде обявен официално за победител, Тръмп ще заяви, че ще се кандидатира за президент през 2024 година.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК