Франция почита жертвите на атентата в "Батаклан"

В тяхна памет Айфеловата кула ще потъне в мрак

13.11.2020 | 10:29 Редактор: Ивет Арабова
Франция почита жертвите на атентата в

Франция почита жертвите на кървавата поредица от терористични атентати в Париж, в която точно пред п5 години загинаха 130 души и стотици бяха ранени.

Залата "Батаклан", кафенетата и ресторантите в 10 и 11 район на Париж, стадионът в Сен Дени - нито едно място, преживяло атентатите на 13 ноември 2015 няма да бъде пропуснато на днешното поклонение. Санитарните мерки в разгара на епидемията обаче оставят отпечатък и върху този ден.

Церемониите ще се състоят в много ограничен кръг, за първи път оцелелите и близките на жертвите няма да присъстват, ще ги представят само няколко души от асоциациите на пострадалите.

Шествието ще тръгне от Сен Дени, където първата експлозия взе първата жертва, за да завърши пред зала "Батаклан", където 90 души намериха смъртта си по време на концерт. В тяхна памет довечера Айфеловата кула ще потъне в мрак, предава БНР.

Пет години след атентатите Франция е все така застрашена. През последните седмици тя преживя две нови терористични атаки - срещу учител Самюел Пати и църквата "Нотр Дам“ в Ница. В страната продължава да действа най-високата степен на терористичен риск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК